Κ. Μητσοτάκης από Βουλή: «Είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων κρίσεων»

«Πληρώσαμε βαρύ τίμημα στην αναμέτρηση με τις νέες συνθήκες. Στον Έβρο η φωτιά θέριεψε λόγω ξηρασίας και ισχυρών ανέμων. Λίγες μέρες μετά οι πλημμύρες άλλαξαν την εικόνα της καταστροφής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του σήμερα Τετάρτη στη Βουλή, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου.

«Το θέμα της κλιματικής κρίσης προϋποθέτει συναινέσεις και κοινές δράσεις. Οι νέες συνθήκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών που μέχρι σήμερα είχαν όλες οι χώρες. Χρέος της πολιτικής σήμερα είναι να επεξεργαστεί νέα μέτρα αντίδρασης» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι παγκόσμια υπόθεση και όχι μόνο ελληνική. Οι νέες συνθήκες ξεπερνούν το μέγεθος των υποδομών που είχαν όλες οι χώρες. Χρέος της πολιτικής είναι να παρακολουθεί νέα μέτρα αντίδρασης ώστε να εξασφαλιστεί η κρίσιμη έννοια της ανθεκτικότητας… Η καταστροφή δεν πλήγωσε μόνο τις περιουσίες αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων… Δόθηκαν αμέσως οδηγίες για σωστό καθαρισμό των σπιτιών, έγιναν εκατοντάδες πρόσθετοι εμβολιασμοί σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα… Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες έγινε καύση 70.000 νεκρών ζώων και 120.000 νεκρών πουλιών στην οποία ενεπλάκησαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις και θέλω να τις ευχαριστήσω γι αυτό», σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είμαι τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των τελευταίων κρίσεων. Αλλά θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο των πυροσβεστών».

Κρατική αρωγή

«Τις επόμενες μέρες ξεκινάει η καταβολή του επιδόματος ενοικίου και συγκατοίκησης, για πλημμυροπαθείς που βρίσκονται εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους και φιλοξενούνται από αλλούς» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Έχουν διατεθεί 50 πρώτοι οικίσκοι και έχουν παραγγελθεί συνολικά 700. Ο μηχανισμός κρατικής αρωγής είναι δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη μέρα με εκταμιεύσεις που προχώρησαν πολύ γρήγορα. Έχουν εκταμιευθεί 120 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 33.000 δικαιούχων».