Ευρωκοινοβούλιο: «Όχι» σε επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας υπό τις παρούσες συνθήκες

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ενταξιακή πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αρχίσει εκ νέου υπό τις παρούσες συνθήκες καθώς και ότι νέοι πιθανοί τρόποι συνεργασίας θα πρέπει να διερευνηθούν έστειλε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην πράξη, οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν το πρόσφατο ενδιαφέρον της τουρκικής κυβέρνησης για «αναζωογόνηση» της ενταξιακής πορείας της χώρας, αλλά την προειδοποιούν ότι αυτή δεν θα συμβεί στο πλαίσιο «γεωπολιτικών παζαριών».

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται το προσχέδιο έκθεσης που ετοίμασε ο ευρωβουλευτής Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ και ψηφίστηκε σήμερα με πλειοψηφία 47 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 10 εποχές από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου (AFET). Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο της έκθεσης τονίζεται: «Εάν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή πορείας από την τουρκική κυβέρνηση, η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου υπό τις παρούσες συνθήκες».

Πάντως, οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την τουρκική κυβέρνηση, την Ε.Ε. αλλά και τα κράτη-μέλη να άρουν το σημερινό αδιέξοδο και να προχωρήσουν σε μια πιο στενή εταιρική σχέση. Επίσης, συστήνουν μια «διαδικασία προβληματισμού», προκειμένου να εξευρεθεί ένα παράλληλο και πιο ρεαλιστικό πλαίσιο στις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας, ενώ ζητούν από την Κομισιόν να διερευνήσει πιθανές διαφορετικές μορφές συνεργασίας για ένα αμοιβαία «ελκυστικό» πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, στην έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ καταδικάζεται ό,τι ξεφεύγει αυτού του πλαισίου της λύσης.

Με την έκθεση οι ευρωβουλευτές επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος σε θέματα ασφάλειας, αλλά και εμπορίου, οικονομικών σχέσεων και μετανάστευσης, ενώ τονίζουν ότι αναμένουν από την Τουρκία να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς νόμους, τις αρχές και τις υποχρεώσεις.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αρμόδια επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο, αναθεωρήθηκε, ώστε να ζητεί πλέον από την Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Ισπανός εισηγητής της έκθεσης Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Είδαμε πρόσφατα ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον από την τουρκική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ενταξιακής της διαδικασίας. Αυτό δεν θα συμβεί ως αποτέλεσμα “γεωπολιτικού παζαριού” αλλά όταν οι τουρκικές Αρχές επιδείξουν πραγματικό ενδιαφέρον ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη υποχώρηση σε θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου. Εάν η τουρκική κυβέρνηση είναι ειλικρινής ως προς αυτό, θα πρέπει να το δείξουν με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και πράξεις».

Η έκθεση αναμένεται να εισέλθει προς ψήφιση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Σεπτεμβρίου.