Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: «Αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης Ελλάδας – Κύπρου»

Με αναφορά στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ξεκίνησε τις κοινές δηλώσεις με τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αφού του ευχήθηκε καλή δύναμη και αντοχές στο έργο του και του έδωσε «θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή του», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται με βαριά τα σύννεφα της οδύνης. Σε αυτό το φρικτό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους και δυο νέοι της Μεγαλονήσου. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων από το χθες. Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Οι λαοί μας είναι μαζί και σε αυτή τη δοκιμασία. Διαχρονικά είμαστε δίπλα-δίπλα στην ίδια πλευρά με τα ίδια συναισθήματα».

«Αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης Ελλάδας – Κύπρου»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον Ν. Χριστοδουλίδη: «Πράγματι ανέλαβες εν μέσω μεγάλης πολιτικής μεταβλητότητας. Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης Ελλάδας και Κύπρου». Σημείωσε επίσης πως «είμαι έτοιμος να συνεχίσουμε το μεγάλο μας κοινό όραμα για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα βρεθούν στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα και την Κύπρο. Η παρουσία σου ξεκινά πολύ δυναμικά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των κρατών – μελών πρώτης γραμμής», ενώ μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε πως «όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, έπειτα από μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων και επιθετικής συμπεριφοράς, βιώνουμε σήμερα μια αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά. Θέλω να ελπίζω μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει αντίκτυπο και στο Κυπριακό».

Θεσμοθέτηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε κάθε βήμα, η εμπειρία σου ως υπουργός Εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο. Πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό με πιθανόν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή».

Τέλος ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την θεσμοθέτηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε.

Δηλώσεις Χριστοδουλίδη

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε για μία ακόμη φορά τα συλλυπητήριά του για το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Η σημειολογία της πρώτης επίσκεψης του εκάστοτε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα των αδελφικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες» τόνισε για να προσθέσει ότι η πρώτη επίσκεψη δεν είναι απλά συμβολικής σημασίας.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη τις κοινές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το Κυπριακό. Τον ενημέρωσα για την ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής της ΕΕ για να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Δεν μπορεί όμως η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή».

Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία ευχαρίστησε για την εγκάρδια υποδοχή και τις ευχές και μετέφερε εκ μέρους του κυπριακού λαού τα θερμά συλλυπητήρια για το τραγικό συμβάν στα Τέμπη.

Όπως τόνισε «Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα πενθούν και ευθύνη όλων εμάς, που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας, και το καλύτερο μνημόσυνο για όλους αυτούς, που αδίκως έχασαν τη ζωή τους, είναι μέσα από τις ενέργειές μας, να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην τύχουν ξανά τέτοιου είδους περιστατικά».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα, την πρώτη με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκανε λόγο για «μια επίσκεψη συμβολικής σημασίας, που καταδεικνύει τους αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα στις δυο χώρες, αλλά και ουσιαστικής σημασίας λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, την ανάγκη να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις, αλλά και το γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, οφείλουμε μέσα από τις ενέργειές μας, μέσα από την εξωτερική μας πολιτική, μέσα από τις δράσεις μας στο εσωτερικό των χωρών μας, να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας».

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «χαίρομαι ιδιαίτερα και θα ήθελα, με την ευκαιρία, να σας ευχαριστήσω, για το γεγονός ότι προσεγγίζετε το Κυπριακό, ως κορυφαίο εθνικό θέμα, ως κορυφαίο -θα έλεγα εγώ- ευρωπαϊκό θέμα. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. Δεν μπορεί η Λευκωσία να συνεχίσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης».