Τέμπη: Ποια τα πρώτα βήματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

Συνεδρίασε χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για τη διερεύνηση των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών που προκάλεσα το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ιωάννη Κωνσταντίνο Χαλκιά, αποφασίστηκε:

Α) Να ζητήσει την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το δυστύχημα των Τεμπών.

Β) Να καλέσει στελέχη και υπαλλήλους των εμπλεκομένων φορέων για παροχή στοιχείων και διευκρίνιση ενεργειών ή παραλείψεων αναφορικά με τα συστημικά προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία και την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Γ) Να συνεκτιμήσει και να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και να καταθέσει το πόρισμά της, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις της για την άρση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν.

Στο μεταξύ, την πρώτη αποτίμηση των δεδομένων και του υλικού που έχει συλλεχθεί θα κάνουν η ανακρίτρια Λάρισας και οι δικαστικοί πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από την πρώτη στιγμή για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική λειτουργός με τη βοήθεια των πραγματογνωμόνων θα ενημερωθεί για τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή της η έρευνα και θα αξιολογήσουν από κοινού το υλικό, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Στα κρίσιμα δεδομένα που θα αξιολογηθούν και ενδεχομένως δώσουν απαντήσεις για ό,τι συνέβη πριν από τη μοιραία σύγκρουση περιλαμβάνεται και το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που είναι στη διάθεση των Αρχών, αλλά και όσα αποτυπώθηκαν στο κέντρο ελέγχου κίνησης. Τα δεδομένα θεωρούνται σημαντικά, καθώς αναμένεται να συμβάλουν στην ανασύνθεση των αιτιών που οδήγησαν στη μοιραία σύγκρουση.