«Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών για τα Δυτικά Βαλκάνια»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών για τα  Δυτικά Βαλκάνια», που διοργανώθηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Enterprise Europe Network (EEN-Hellas 2025), στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας και με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την οποία παρακολούθησαν περίπου 100 συμμετέχοντες στο ΕΒΕΑ.

Εκ μέρους του ΕΒΕΑ χαιρετισμό απηύθυνε η κα Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα, Πρόεδρος Εξαγωγικού τμήματος και Μέλος Δ.Σ. η οποία τόνισε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποτελούν πολύ σημαντικούς εμπορικούς εταίρους με θετικό εμπορικό ισοζύγιο για τη χώρα μας. Χαιρετισμό εκ μέρους του ΥΠΕΞ, απηύθυνε η κα Μαρία – Λουΐζα Μαρινάκη, Πληρ. Υπουργός Α΄, Γεν. Δ/ντρια Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, η οποία ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι η πρώτη που γίνεται με φυσική παρουσία μετά από δύο χρόνια πανδημίας και ευχαρίστησε το ΕΒΕΑ για την εποικοδομητική συνεργασία. Ακολούθως αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας και στις δράσεις που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια, παροτρύνοντας τις επιχειρήσεις να απευθύνονται στις Πρεσβείες και τα Γραφεία ΟΕΥ σε κάθε προσπάθεια επέκτασης των εκεί δραστηριοτήτων τους.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τα στελέχη των Γραφείων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων οι αγορές αρμοδιότητάς τους και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους που εμφανίζουν σημαντικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις αγορές των Δυτικών Βαλκανίων ως εξής: Για την Αλβανία από τον κ. Σαράντη Μοσχόβη, Σύμβουλο ΟΕΥ Α΄, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Τιράνων, για την Βόρεια Μακεδονία από την κα Αναστασία Ζωγράφου, Σύμβουλο ΟΕΥ Α΄, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Σκοπίων, για την Βοσνία & Ερζεγοβίνη από τον κ. Γεώργιο Τοσούνη, Σύμβουλο ΟΕΥ Α΄, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Σεράγεβο, για το Κόσοβο* από τον κ. Μιχαήλ Βρεττάκη, Σύμβουλο ΟΕΥ Α΄, Γραφείο Συνδέσμου Πρίστινας και για την Σερβία από τον κ. Βασίλειο Σκρόνια, Γενικό Σύμβουλο ΟΕΥ Α΄, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Βελιγραδίου. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησαν κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκπροσώπων επιχειρήσεων με τα ανωτέρω στελέχη των Γραφείων ΟΕΥ.