Στο «Blair House» ο K. Μητσοτάκης – Απόψε το κρίσιμο τετ α τετ με τον Μπάιντεν

Την ελληνική κυβερνητική αποστολή και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και στο εμβληματικό «Blair House», υποδέχτηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης.

Μάλιστα η ελληνική πρεσβεία ανέβασε φωτογραφίες στο λογαριασμό της στο Twitter με ευχές για μια επιτυχημένη επίσκεψη.

«Καλωσορίσατε πρωθυπουργέ! Ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα τον υποδέχτηκε στην Ουάσινγκτον και το Blair House, στο οποίο κυματίζει η ελληνική σημαία. Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για μια επιτυχημένη επίσκεψη», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα ανεβάζοντας στο twitter φωτογραφίες από την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Το Blair House αποτελεί ένα εντυπωσιακό κτίριο με ιστορία δύο αιώνων, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Λευκό Οίκο και είναι ο επίσημος ξενώνας όπου φιλοξενούνται οι προσκεκλημένοι του εκάστοτε Αμερικανού Προέδρου.

Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι προγραμματισμένο για σήμερα στις 22:30 (ώρα Ελλάδος). Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του ίδιου και της συζύγου του, Μαρέβας Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Ποιοι Έλληνες πρωθυπουργοί φιλοξενήθηκαν στο ιστορικό κτήριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πέμπτος Έλληνας πρωθυπουργός, από τη μεταπολίτευση και μετά, που φιλοξενείται στην προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων (President’s Guest House).

Στην προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων, κατά την επίσκεψη τους στις ΗΠΑ, έχουν επίσης φιλοξενηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Σημίτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Κώστας Καραμανλής αν και είχε επισκεφθεί επισήμως την αμερικανική πρωτεύουσα δεν είχε φιλοξενηθεί στο Blair House καθώς με δική του απόφαση η ελληνική αποστολή είχε καταλύσει σε ξενοδοχείο. Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς είχε μείνει στον ειδικό χώρο φιλοξενίας των αρχηγών ξένων κρατών καθώς η επίσκεψή του στις ΗΠΑ δεν είχε επίσημο χαρακτήρα.

blous

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται στην προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων. Μαζί με την σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, είχαν μείνει εκεί τον Ιανουάριο του 2020.

Απόψε το κρίσιμο τετ α τετ στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν

Η ιδιαίτερη συγκυρία που καθορίζεται από τις τρομακτικές γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τα κρίσιμα θέματα, όπως τα ενεργειακά, τα ελληνοτουρκικά και τα οικονομικά που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών κορυφής που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στο Λευκό Οίκο και αύριο στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου, κάνουν βαρύνουσας σημασίας την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, οποία, πέραν του πρωθυπουργού, απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τηρεί χαμηλά τους τόνους των προσδοκιών που έχει από το ταξίδι και αφορούν κυρίως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας ως ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και εν γένει της Δύσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ψηλά στην ατζέντα των πυκνού προγράμματος συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός με το σύνολο των παραγόντων της Ουάσιγκτον που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη αναμένεται να βρεθούν, εκτός τα γεωπολιτικά και τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά και τα ενεργειακά.

Δίνοντας το στίγμα των ελληνικών επιδιώξεων, συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην αμερικανική πρωτεύουσα απλώς και μόνον για να… παραπονεθεί στον “πατερούλη” Τζο Μπάιντεν για τη προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων μας και να ζητήσει να τιμωρηθεί η Άγκυρα επειδή τηρεί στάση “κακού παιδιού” στην περιοχή». Προφανώς, στον δημόσιο λόγο του πρωθυπουργού, αλλά και στις διμερείς συνομιλίες των δύο πλευρών, «θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες επισημάνσεις αλλά και θα διατυπωθούν οι αναγκαίες καταγγελίες», σημειώνουν.

Τονίζουν, όμως, ότι «δεν πρόκειται να εξαντληθούν σε αυτά τα ζητήματα τα διπλωματικά όπλα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η ελληνική αντιπροσωπεία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του τα οποία συμμετείχαν στην προετοιμασία της επίσκεψης, σχεδιάζει να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ιθύνοντες «ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Προκειμένου, μάλιστα, να επισφραγιστεί αυτός ακριβώς ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγων σταθερότητας, η κυβέρνηση έσπευσε να κυρώσει την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, «που αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας».

Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η δεύτερη αυτή επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο -η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο του 2020 όταν Πρόεδρος ήταν ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ– «γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η χώρα μας ως απόρροια των πολιτικών που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση από την έναρξη της θητείας της».

Πρόγραμμα πυκνών επαφών

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα ξεκινά στις 7.30 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα, δηλαδή στις 14.30 ώρα Ελλάδος) με συνέντευξη που θα παραχωρήσει στην πρωινή εκπομπή «Morning Joe» του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC.

Ακολούθως στις 10 το πρωί (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ταυτοχρόνως θα γίνονται και οι διμερείς συνομιλίες με τους Έλληνες υπουργούς και τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Μιάμιση ώρα μετά, τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Εξίσου σημαντικό είναι και το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας της επίσκεψης, που περιλαμβάνει επαφές υψηλού επιπέδου και την «ιστορική» ομιλία προς τα μέλη των δύο νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ, δηλαδή της Βουλής και της Γερουσίας, μια σπάνια ευκαιρία που δίνεται σε ξένους ηγέτες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που ανέβει στο βήμα του Κογκρέσου.

Στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Καπιτώλιο και θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι. Ακολούθως, στις 18:00 ώρα Ελλάδας θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής. Και αμέσως μετά θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.