Μητσοτάκης: Έξτρα μισό μισθό σε 100.000 υγειονομικούς, 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε 173.000 άτομα με αναπηρία

Μέτρα ανακούφισης των ασθενεστέρων, αλλά και ενίσχυσης των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτησης για την ακρίβεια.

Η πορεία της οικονομίας και η καθημερινότητα των νοικοκυριών δεν προσφέρεται για ανέξοδες εντυπώσεις και φθηνούς λαϊκισμούς, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης που προκάλεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με θέμα το κύμα ακρίβειας.  Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα στήριξης, μέσω έκτακτου επιδόματος και αφορούν υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία.

Η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της άποψης ότι ο πληθωρισμός είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, τόνισε ο πρωθυπουργός, άποψη με την οποία συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Ο ίδιος, μάλιστα, εκτιμά ότι θα δούμε αποκλιμάκωση το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό, τον μήνα Οκτώβριο.
Το καλάθι των βασικών προϊόντων στην πατρίδα μας παραμένει φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε.

Για τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, είπε ότι είναι αποτέλεσμα μίας βασικής στρέβλωσης που δημιουργήθηκε στην αγορά του φυσικού αερίου και έχει οικονομικές και γεωπολιτικές αιτίες.

Χαρακτήρισε επιτυχημένη την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας πως το εισόδημα των νοικοκυριών έχει θωρακιστεί εδώ και δύο χρόνια.

Όπως είπε, πρώτη η Ελλάδα, από τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, που στην πορεία αυξήσαμε.
«Το συνολικό ποσό που διαθέτουμε για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τις αυξήσεις στην ενέργεια αγγίζει τα 680 εκατομμύρια ευρώ. Εάν κάνετε αναλογικό υπολογισμό, η στήριξη αυτή ποσοστιαία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η ΔΕΗ σήμερα είναι ισχυρή, τόνισε. «Μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και έτσι να στηρίξει τους καταναλωτές της και να συμπαρασύριε τους ανταγωνιστές της», πρόσθεσε.

«Έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από παρεμβάσεις και για τους νέους, όπως μεταξύ άλλων το πρώτο ένσημο, οι μειώσεις στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, επανέλαβε ότι θα υπάρξει εντός τους έτους μία δεύτερη αύξηση για τους χαμηλόμισθους πολίτες.
Υπογράμμισε ότι εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά, για φαινόμενα κερδοσκοπίας. «Μερικές φορές μια αναστάτωση πρόσκαιρη μπορεί να γίνει μόνιμη κερδοσκοπία», τόνισε.

«Υλοποιήσαμε με συνέπεια, όπως είχαμε δεσμευτεί, μια πολιτική φοροελαφρύνσεων. Οι πολίτες πληρώνουν λιγότερους φόρους, λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Η εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Τα νοικοκυριά έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης πως όπως είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, «έχουν ως στόχο την «αντιστροφή της φοροεπέλασης που εσείς εφαρμόσατε επί 4,5 χρόνια».

«Η Ελλάδα εμφανίζει για τα επόμενα δύο χρόνια την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Κομισιόν», τόνισε.

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη εν μέσω κορωνοϊού στη μείωση της ανεργίας, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που έλεγαν για εκτίναξη της ανεργίας μετά την άρση των ενισχυτικών μέτρων», τόνισε.

«Στρέφουμε όλη την ενέργεια μας στους μακροχρόνια άνεργους», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση στους πολίτες εν μέσω  πανδημίας, υπογράμμισε ότι «τρίτη στην Ευρώπη, τέταρτη παγκοσμίως η Ελλάδα στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας».

«Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εξακοντίζει στον δημόσιο διάλογο δημαγωγικά και πλήρως ακοστολόγητα μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «εύηχα αλλά κενού περιεχομένου συνθημάτων».

Νέα μέτρα στήριξης

«Στο μέτωπο κατά της ακρίβειας, θέλω να προσθέσω κι έχοντας μια καλύτερη εικόνα πώς θα κλείσει ταμειακά ο χρόνος, ανακοινώνω τρεις ακόμη πρωτοβουλίες στήριξης.

  1. Οπως και το 2020, 100.000 ενεργοί υγειονομικοί σε ΕΚΑΒ και κέντρα υγείας θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Ένα μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους δοθεί μέσα στο Δεκέμβριο.
  2.  Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν ένα πρόσθετο ποσό της τάξης των 250 ευρώ, προσαυξημένο για κάθε μέλος της οικογένειας τους.
  3. 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία θα λάβουν το ίδο βοήθημα».

    «Κύριε, Τσίπρα αφήστε τα συνθήματα – Δέχεστε ή καταψηφίζετε τα σημαντικά μέτρα εξομάλυνσης στις αυξήσεις στην ενέργεια; – Δέχεστε τα νέα μέτρα στους υγειονομικούς και στους χαμηλοσυνταξιούχους;», τόνισε.