Μητσοτάκης: Σύνθετο πρόβλημα η αύξηση των τιμών στην ενέργεια – Δημιουργεί «μη βιώσιμες πολιτικά καταστάσεις»

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι ένα σύνθετο πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με πολλούς παράγοντες ενώ η κρίση στην αγορά φυσικού αερίου δεν διευκολύνει τη συζήτηση για τους στόχους του πακέτου «Fit For 55» σε πολιτικό επίπεδο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Τετάρτη στο 1st Athens ESG Summit που διοργανώνει η Καθημερινή.

«Δυστυχώς βλέπουμε μία εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου. Υπάρχουν ευπαθή και ευάλωτα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν τεράστιο κόστος και αυτή η κατάσταση δεν είναι πολιτικά βιώσιμη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τους ευρωπαϊκούς στόχους του 2030 αλλά εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος των τιμών του φυσικού αερίου στους καταναλωτές καθιστά δύσκολη τη συζήτηση σε πολιτικό και διακρατικό επίπεδο. 

Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική απολιγνιτοποίησης της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η απόφαση της παύσης των λιγνιτικών μονάδων λήφθηκε το Σεπτέμβριου του 2019, πριν από την εμφάνιση του COVID-19 και τόνισε ότι, παρά τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, είναι ανάγκη να παραμείνουμε σε αυτή την τροχιά προκειμένου να συμπλεύσει η χώρα με τους στόχους της ΕΕ.

«Πολλές χώρες εξαρτώνται από το λιγνίτη αλλά για να απομακρυνθούμε από αυτόν πρέπει να πεισθούν οι κοινωνίες για το μέλλον τους στην μετα λιγνιτική εποχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου δεν θα μεταφραστεί σε αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου δεν θα μεταφράζεται σε μεγάλη αύξηση στις τιμές για τον καταναλωτή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δούμε ένα κίνημα κατά της ενεργειακής μετάβασης». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει απάντηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», ενώ υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει προτείνει την ενιαία αγορά φυσικού αερίου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές μεταβλητές αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου. Η Ρωσία εκμεταλλεύεται την τρέχουσα κατάσταση. Υπάρχουν πτυχές που έχουν να κάνουν με την γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής. Ισραήλ και Αίγυπτος θα μπορούσαν να είναι προμηθευτές φυσικού αερίου».

Παράλληλα, επανέλαβε τη βούληση της Κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030. «Πρέπει να είμαστε τολμηροί για να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 55% μέχρι το 2030. Η απόφαση να κλείσουμε τα εργοστάσια με ορυκτά καύσιμα ελήφθη πριν την πανδημία – ήταν μια τολμηρή απόφαση.

Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά φυσικού αερίου. Η πρόταση που έχει υποβληθεί από την Κομισιόν είναι συνεκτική και τολμηρή. Εμείς ενδιαφερόμαστε πώς θα πετύχουμε το στόχο ως το 2030. Βλέπουμε μια εκτόξευση στην τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί προβληματισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «συνεκτικό σχέδιο» της Κυβέρνησης στις περιοχές που η παραγωγή άνθρακα είναι βασική πηγή εισοδήματος. «Έχουμε προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ για την Δυτική Μακεδονία, πρέπει να κερδίσαμε τις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι -όπως είπε- «πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή των νέων τεχνολογιών. Ίσως να δημιουργηθεί ταμείο που να χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες για απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα. Θέλουμε να ηγηθούμε και να κατευθύνουμε τη συζήτηση, όχι αμυντικά, αλλά να καινοτομούμε ως προς τις τεχνολογίες, να συνεργαστούμε με τους κατασκευαστές πλοίων, με τα ναυπηγεία». Οι εφοπλιστές, ανέφερε, «καινοτομούν, αυτό το ξέρουμε και το βλέπουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι οι εφοπλιστές θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «έχουμε τεράστιο δυναμικό – φυσάει αέρας στα νησιά, πρέπει να λυθούν τα θέματα συνδεσιμότητας. Είμαστε έτοιμοι για να θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τα αιολικά πάρκα».

Σχετικά με την αλιεία, σημείωσε: «Στο θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό πρέπει να διευθετηθούν κάποια πράγματα: Με την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Η προστασία των αποθεμάτων ψαριών είναι σημαντικό. Μειώνονται ως αποτέλεσμα της συστηματικής υπερ-αλιείας. Πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Στο 10% των θαλασσών μας θα θέλαμε να μην επιτρέπεται το ψάρεμα. Το συζήτησα με τον Μάριο Ντράγκι για την Αδριατική, ίσως στο μέλλον να το συζητήσουμε με την Τουρκία. Θα ήταν εποικοδομητικό να συζητήσουμε ζώνες απαγόρευσης αλιείας. Θα συνεχίσουμε και μόνοι μας, αν δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία».

Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι «η ηλιακή ενέργεια και τα αιολικά πάρκα θα έχουν μεγάλη διείσδυση στο μέλλον» και υπογράμμισε τη «σημαντική» -όπως τη χαρακτήρισε- συμφωνία για την διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας που ανακοινώθηκε χθες.