Κυπριακό: Αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία για τα Βαρώσια

Αυστηρό μήνυμα στέλνουν στην Τουρκία οι ΗΠΑ, στον απόηχο των προκλήσεων Ερντογάν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μονομερή απόφαση ανοίγματος των Βαρωσίων με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επαναλαμβάνει από χθες την θέση της Ουάσινγκτον για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ασυμβίβαση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσιγκτον οι Ηνωμένες Πολιτείες υπενθυμίζουν ότι εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει ξανά μέρος της παραλίας Βαρώσια τον Οκτώβριο του 2020.

«Αυτή η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση» διαμηνύεται από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του Κύπρου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι αμερικανοί γερουσιαστές, προεξάρχοντος του Μπομπ Μενέντεζ, απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν ζητώντας κυρώσεις στην Άγκυρα, σε περίπτωση μονομερούς ανοίγματος των Βαρωσίων.