Εμβόλιο Johnson&Johnson: Αναστέλλεται προληπτικά η έναρξη χρήσης του στην Ευρώπη

Στην απόφαση να καθυστερήσει προληπτικά την έναρξη χρήσης του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη προχώρησε η Johnson&Johnson, μετά την απόφαση των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ να σταματήσουν προσωρινά τη χρήση του λόγω περιστατικών εκδήλωσης θρομβώσεων στη χώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, η ολλανδική ρυθμιστική αρχή για τον χώρο του φαρμάκου (CBG) δήλωνε ότι τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 ξεπερνούν τους όποιους κινδύνους. Το σχόλιο έγινε επ’ αφορμή της απόφασης των αρχών των ΗΠΑ.

“Μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση”, ανέφερε η CBG. “Προς το παρόν, τα οφέλη υπερτερούν των όποιων πιθανών κινδύνων”.

Έξι περιστατικά σπάνιας θρόμβωσης σε 7 εκατ. εμβολιασθέντες

Νωρίτερα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) της χώρας ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από τις πολιτείες την προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, καθώς έξι άνθρωποι στις ΗΠΑ οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα ανέπτυξαν σπάνιες μορφές θρομβώσεων, μεταδίδουν οι New York Times.

Και τα έξι πρόσωπα που αντιμετώπισαν πρόβλημα μετά τον εμβολιασμό είναι γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και μια δεύτερη, στη Νεμπράσκα, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους του χώρου της υγείας.

Η μια περίπτωση καταγράφηκε στη διάρκεια κλινικής δοκιμής πριν από την έγκριση του εμβολίου. Τρεις περιπτώσεις με παρενέργειες καταγράφηκαν κατά την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ ακόμη 9 εκατ. δόσεις έχουνμ αποσταλεί στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία των CDC.

Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της J&J αναμενόταν να ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα.