Ρέγκλινγκ: Σε καλό δρόμο οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα στήριξης, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σε καλό δρόμο προκειμένου να κάνει τις πρώτες εκταμιεύσεις του εγκαίρως αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το Tαμείο Aνάκαμψης της ΕΕ είναι εντός χρονοδιαγράμματος, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Δεν υπήρχε ποτέ η προσδοκία ότι τα χρήματα θα ρέουν πριν από τα μέσα του 2021», τόνισε ο ίδιος.

Ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυτό τον μήνα επαίνεσαν τις προσπάθειες της ΕΕ για στήριξη της οικονομίας, ενώ όπως τόνισε, τα προγράμματα εγγύησης δανείων που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη έχουν υποστηρίξει τραπεζικό δανεισμό που ισοδυναμεί με το 17% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερα να είχε δοθεί νωρίτερα η βοήθεια, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό καθώς το Ταμείο έπρεπε να επικυρωθεί από τα κράτη – μέλη, προσθέτοντας ότι η στήριξη αυτή επικεντρώνεται στην ενίσχυση της προσφοράς της οικονομίας – σε αντίθεση με τις προσπάθειες των ΗΠΑ για ενίσχυση της ζήτησης – και αυτό θα προσφέρει περισσότερα οφέλη μακροπρόθεσμα.

Τέλος, αναφερόμενος στις ενστάσεις του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, είπε πως δημιουργούν μια αμφιβολία, ωστόσο στο παρελθόν το δικαστήριο έχει δώσει το «πράσινο» φως σε πακέτα βοήθειας της ΕΕ. Δεν θα εκπλαγώ αν συμβεί κάτι παρόμοιο, είπε, σημειώνοντας πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το χρονοδιάγραμμα διατηρείται ως έχει.