Οι αναμνήσεις αποτελούν την ιστορία μας – Πως όμως σχηματίζεται μια ανάμνηση στον εγκέφαλο;

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Οι αναμνήσεις είναι ίσως ο σπουδαιότερος δάσκαλος για τη ζωή μας, μας συντροφεύουν και ταυτόχρονα μας προστατεύουν. Είναι αυτές, που θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αυτές που θα μας κάνουν σοφότερους και ωριμότερους. Είναι αποκλειστικά δικά μας γεγονότα που μας στιγματίζουν, είναι η ιστορία μας, το αποτύπωμα της ζωής μας και αποτελόυν τον πλούτο μας.  Πώς σχηματίζεται μια ανάμνηση όμως;

Το βίντεο δείχνει τα φωσφορίζοντα μόρια στον εγκέφαλο ενός ποντικιού καθώς κινούνται ώστε να σχηματίσουν την ανάμνηση.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν του Πανεπιστημίου Yeshiva χρησιμοποίησαν την τεχνική της εγκεφαλικής απεικόνισης ώστε να βιντεοσκοπήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές παρακολούθησαν την κίνηση, τα δυναμικά δρασης από τον ένα νευρώνα στον άλλον για το σχηματισμό των αναμνήσεων σε πραγματικό χρόνο στα ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα.

Oι αναμνήσεις μας σχηματίζονται από διαρκείς και επίμονες αλλαγές στην ισχύ των συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων. Αλλά τι επιτρέπει σε έναν συνδυασμό νευρώνων να επανενεργοποιηθεί σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό νευρώνων;

Η απάντηση είναι η συναπτική πλαστικότητα. Αυτός ο όρος περιγράφει τις επίμονες αλλαγές στη δύναμη των συνδέσεων Οι συνδέσεις μπορούν να γίνουν ισχυρότερες ή πιο αδύναμες ανάλογα με το πότε και πόσο συχνά ενεργοποιούνται. Οι ενεργές συνδέσεις τείνουν να γίνονται πιο δυνατές, ενώ αυτές που δεν χρησιμοποιούνται γίνονται πιο αδύναμες και τελικά μπορούν να εξαφανιστούν εντελώς.

Μια σύνδεση μεταξύ δύο νευρώνων γίνεται ισχυρότερη όταν ο νευρώνας Α ενεργοποιεί συνεχώς τον νευρώνα Β, προκαλώντας δυναμικά δράσης. Η αλλαγή της ισχύος των υπαρχουσών συνάψεων, ή ακόμη και η προσθήκη νέων ή η αφαίρεση παλιών, είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό μιας ανάμνησης.

Αλλά υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ένας άλλος τύπος πλαστικότητας, που δεν περιλαμβάνει άμεσα συνάψεις, θα μπορούσε να είναι σημαντικός για το σχηματισμό μνήμης. Σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, όπως στον ιππόκαμπο, μπορούν να δημιουργηθούν ολοκαίνουργιοι νευρώνες σε μια διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση. Μελέτες σε μεγαλύτερα ποντίκια έχουν δείξει ότι με την αύξηση της νευρογένεσης στον ιππόκαμπο, η μνήμη μπορεί να βελτιωθεί.

Ανακαλέστε συχνά όμορφες αναμνήσεις, ώστε να τις διατηρείτε ζωντανές. Οι αναμνήσεις μας είναι ο θησαυρός μας.

Πηγη: healthyvoice.gr