Το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τον οδικό κυβερνητικό χάρτη της Νέας Δημοκρατίας που περιλαμβάνει σημαντική μείωση φορολογικών βαρών, ουσιαστικά κίνητρα για την αύξηση θέσεων εργασίας και δραστικά μέτρα για την στήριξη των ευπαθών ομάδων θα παρουσιάσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο 11ο Συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καταρτίστηκε με την συνδρομή χιλιάδων εθελοντών και θέτει στον πυρήνα τουτην κοινωνική αλληλεγγύη και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% – στο 20% ο φόρος επιχειρήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει τις βασικές κατευθύνσεις για την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Βασικό εργαλείο θα αποτελέσει η οριζόντια μείωση του φόρο επιχειρήσεων από 29% στο 20% σε βάθος διετίας, η εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών για αδειοδοτήσεις και η διαμόρφωση «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» για την επιβράβευση συνεπών επιχειρηματιών μέσω μείωσης εισφορών. Στόχος, η δημιουργία 120.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την πρόθεσή του ουσιαστική ελάφρυνση των φορολογικών βαρών με:

– μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας,
– διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
– Κατάργηση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.
– 1.000 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί και 2.000 ευρώ αφορολόγητο για το δεύτερο παιδί για όλες τις οικογένειες,
– περιορισμό του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στα 25.000 ευρώ.
– κατάργηση του φόρου στο κρασί και σημαντικά φορολογικά κίνητρα για Ενώσεις παραγωγών.

Επιπρόσθετο κίνητρο για της επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων θα αποτελέσει και η περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας.

Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των εξαγωγών περιλαμβάνει μέτρα όπως: διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία, ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών σε ένα ενιαίο φορέα και άμεση επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς.

Ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει πως απαιτείται η άμεση σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη βιομηχανία τροφίμων.

Για την νεανική επιχειρηματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει πρόγραμμα με ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδοτική υποστήριξη των start-ups όπως η φορολογική έκπτωση έως και 75% στο κεφάλαιο που επενδύεται και θέσπιση αφορολόγητου για τα κέρδη από πώληση μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις όπως συμβαίνει σε Κύπρο, Πορτογαλία και άλλες χώρες.

Επίσης, στον σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται και το εργαλείο των μικροπιστώσεων ώστε πολίτες να μπορούν να λαμβάνουν δάνεια 10.000 εως 20.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους και κοινωνικά κριτήρια για την έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Παιδεία, Υγεία και Αλληλεγγύη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παρουσιάσει και συγκεκριμένο οδικό χάρη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και δραστικές παρεμβάσεις για την στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Κωδικοποιώντας τα βασικά μέτρα που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάξης προκύπτουν τα εξής:

-Σταδιακή εφαρμογή υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά 4 έως 6 ετών.

-Πρόσβαση όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς. Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένεια του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους €180 το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, και το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

– Επέκταση σε όλη την Ελλάδα του θεσμού του Πρότυπου-Πειραματικού σχολείου. Στόχος η δημιουργία ενός τουλάχιστον Πρότυπου-Πειραματικού σχολείου σε κάθε Περιφερειακή ενότητα.

– κατάργηση των νόμων των κ.κ. Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου και αντικατάστασή τους από ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα ενισχύει την ποιότητα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Με αυτονομία, αξιολόγηση και σύνδεση με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ανάγκες.

– Κατάργηση του αναχρονιστικού νόμου της σημερινής κυβέρνησης για το άσυλο.

Κονδύλι 1 δισ ευρώ για εισόδημα αλληλεγγύης

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίζει ότι η εισαγωγή του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έγινε επι κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και θα εξαγγείλει την ενίσχυση του ώστε να διατίθενται 1 δις ευρώ για τη στήριξη πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Στον τομέα της Υγείας θα παρουσιάσει σχέδιο δράσης για:

-Θεσμοθέτηση 13 υγειονομικών Περιφερειών Υγείας με μεγαλύτερη αυτονομία και σε βάθος χρόνου – και σε συνεννόηση με την τοπική Αυτοδιοίκηση.

-Έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών

-Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών σε 12 μήνες

-Κατ’οίκον διανομή φαρμάκων σε καρκινοπαθείς και ΑμεΑ και χρόνια πάσχοντες.

-Διοίκηση των νοσοκομείων από εξειδικευμένους επαγγελματίες και όχι κομματικά στελέχη

-Λελογισμένη πρόσληψη νοσηλευτών και γιατρών ανάλογα με τον χάρτη υγειονομικών αναγκών ανά την Ελλάδα

Προσφυγικό, Ασφάλεια, Καθημερινότητα

Το ειδικό σχέδιο της ΝΔ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού περνά κυρίως μέσα από την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Παράλληλα, προβλέπει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για παράτυπους μετανάστες και επαναξιολόγηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Η ΝΔ έχει ήδη ξεκαθαρίσει την φιλοσοφία της για τα ζητήματα της ασφάλειας και του κράτους δικαίου ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα των πολιτών. Μεταξύ άλλων το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει την επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’ και του αυστηρούκαθεστώτος για άδειες βαρυποινιτών-τρομοκρατών. Καθιέρωση ένστολης αστυνόμευσης, πεζής και εποχούμενης επί 24ώρου βάσεως και επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Ενίσχυση εξουσιών αυτοδιοικητικών

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισημάνει την πρόθεσή του για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των περιφερειών και των δήμων μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης καθώς και την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εισαγάγει την απλή αναλογική.

Αξιολόγηση με κίνητρα για τους άριστους

Κίνητρα για τους άριστους και ατομικό πλάνο ανάπτυξης και διόρθωσης για όσους υπολείπονται περιλαμβάνει το λεπτομερές πλάνο αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων.

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων αλλά ούτε και πρακτικές και φαινόμενα μονιμοποίησης συμβασιούχων για πελατειακούς λόγους».

Παράλληλα, ο αρχηγός της ΝΔ θα ανακοινώσει την κατάργηση των περιττών δομών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Τέλος, θα παρουσιαστεί το πλάνο για τον εξυγχρονισμό της δικαιοσύνης και την επιτάχυνση των αποφάσεων ενώ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την πρόθεσή του για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.