Πώς μεταδίδουν τα ξένα μέσα την ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής. Τα ξένα μέσα κάνουν λόγο για μία απόφαση- σταθμό, επισημαίνοντας ότι το ναζιστικό μόρφωμα που κάποτε κέρδισε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και μπήκε ως τρίτο κόμμα στη Βουλή, κρίθηκε επισήμως από τη Δικαιοσύνη ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση.

Το Associated Press κάνει λόγο για μία ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη. Σημειώνει ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, ενώ σχολιάζει πως μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο. Κανείς από τους πρών βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν εμφανίστηκε.

«Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, του τρίτου δημοφιλέστερου κόμματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» μεταδίδει το Reuters. To ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 ήταν το τραγικό γεγονός που οδήγησε τελικά στη σύλληψη στελεχών της ακροδεξιάς οργάνωσης και τη διερεύνηση της εγκληματικής δράσης της.

Το BBC τονίζει ότι η δίκη διήρκεσε περισσότερο από πέντε χρόνια. «Το νεο-ναζιστικό κόμμα, που το 2012 με τους Έλληνες να δοκιμάζονται από την κρίση χρέους είχε 12 βουλευτές στην Βουλή, κρίθηκε ένοχο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο και παρουσιάζει αναλυτικά το ιστορικό της δίκης και το προφίλ των κατηγορουμένων.

Για ιστορική καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος κάνει λόγο και η Deutsche Welle. «Θάνατος στον φασισμό» είναι ο υπότιτλος της ανταπόκρισής της.

Ο Guardian από την πλευρά του σχολιάζει πως η Δικαιοσύνη έρχεται να κλείσει τις πληγές που είχε ανοίξει η Χρυσή Αυγή.