Κ. Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Θα κάνω τα πάντα για να αποδοθούν ευθύνες

Το δικό του μήνυμα στους πολίτες της Ανατολικής Αττικής, στους πολίτες της Ελλάδας ότι θα πράξει τα πάντα, προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα για τη φονική πυρκαγιά της “μαύρης Δευτέρας” και να αποδοθούν οι ευθύνες, έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία της “γαλάζιας” παράταξης, ζήτησε την αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας, μέσω της ανάθεσής της σε εφέτη εισαγγελέα και ειδικό εφέτη ανακριτή. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι ανάληψη πολιτικής ευθύνης, χωρίς την οδό της παραίτησης, δεν υπάρχει, τόνισε ότι η έρευνα για τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα (μέσα σε δύο ή τρεις μήνες) ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τις πράξεις και τις παραλείψεις του κυβερνητικού στρατοπέδου στη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών.

“Οι πολίτες χρεώνουν στον Αλέξη Τσίπρα κυνικότητα και θράσος. Όχι μόνο ανικανότητα. Η διαχείριση της κρίσης με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει προσπάθεια επικοινωνιακής αντιμετώπισης και συγκάλυψης. Είναι όλοι κολλημένοι στην καρέκλα τους. Ούτε μία παραίτηση. Ούτε για δείγμα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

“Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης οφείλω να σταθώ απέναντι στην κοινωνία με ειλικρίνεια. Κανένα δημόσιο πρόσωπο δε έχει δικαίωμα να κρύβεται. Ήταν φανερό ότι είχαμε να κάνουμε με πρωτόγνωρη τραγωδία. Ούτε εγώ, ούτε η Νέα Δημοκρατία μπήκαμε σε ανούσια αντιπαράθεση. Τα γεγονότα έχουν αμείλικτη φωνή. Αυτά που λένε έχουνε μεγαλύτερο βάρος και μεγαλύτερη αλήθεια από δηλώσεις και ανακοινώσεις. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Θα κάνω τα πάντα, για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Οι ευθύνες να αποδοθούν. Ο Έλληνες ζητούν να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να μη ζήσουμε πάλι τέτοια τραγωδία. Ζητούν ασφάλεια. Δε θέλουν άλλα λόγια, ψέματα, στάχτη. Θέλουν σχέδιο, σοβαρότητα, ευθύνη. Και κυρίως την επιλογή των πιο κατάλληλων ανθρώπων σε καίριες θέσεις”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, έκανε λόγο για καταστροφική διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα. “Τα προβλήματα πηγαίνουν πίσω πολλές δεκαετίες. Αλίμονο εάν όλα αυτά είναι άλλοθι για την καταστροφική διαχείριση. Πρώτη φορά κάηκαν 100 άνθρωποι σε κατοικημένη περιοχή. Ας διαχωρίσουμε τις ευθύνες για την άναρχη δόμηση, από την άθλια διαχείριση της κρίσης. Από την άθλια προσπάθεια επικοινωνιακής συγκάλυψης όσων δεν έγιναν”, τόνισε και επεσήμανε πως αδυνατεί να αντιληφθεί τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση.

“Όταν αναλαμβάνει κάποιος πολιτική ευθύνη, πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Η παραίτηση είναι πράξη προσωπικής ευθύνης. Αναρωτιέμαι πώς κάποιοι κοιμούνται σήμερα και ασκούν τα καθήκοντά τους. Όχι μόνο ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κ. Δούρου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Έχουν τεράστιες ευθύνες δε θα έπρεπε να είναι στη θέση τους. Ποιος τους εμπιστεύεται να αντιμετωπίσουν μία άλλη καταστροφή”, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.