Νέα μέτρα στήριξης 3,5 δισ. – Για ποιους μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου

Πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού». Νωρίτερα, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε «πυρά» στον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι διαμορφώνει «συνθήκες εργασιακής ζούγκλας».

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Όπως είπε: 

  • Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από το πρώτο εξάμηνο του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κυμαίνεται από το 30-70%.
  • Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις -όλες δηλαδή οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν προκαταβολή.
  • Μισή προκαταβολή θα πληρώσουν όσοι επαγγελματίες δεν έχουν υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ
  • Επιδοτούνται κατά 60% οι εργοδοτικές εισφορές και τον Αύγουστο.
  • Οι εποχικές επιχειρήσεις, δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.
  • Μέσα στον Αύγουστο θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποία θα χορηγηθούν φθηνά κρατικά δάνεια σε τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις. Την επόμενη εβδομάδα όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνει η εκταμίευση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Η πιο αποτελεσματική προστασίας της δημοκρατίας είναι η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Χαίρομαι που έχει αποκατασταθεί πλήρως η κοινοβουλευτική τάξη και κανονικότητα παρά τις αντιξοότητες λόγω του κορωνοϊού τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του.

«Σήμερα είναι καλή ημέρα για την ανάπτυξη στη χώρα, 19 χρόνια από όταν έκλεισε το αεροδρόμιο του Ελληνικού εκκινούν τα έργα για τη νέα επένδυση που θα δημιουργήσει 80.000 θέσεις εργασίας. Το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Κάνοντας και τη δική μας αυτοκριτική και εμείς είχαμε υποτιμήσει τον βαθμό συνθετότητας και προβλημάτων που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Καταφέραμε να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και σήμερα η επένδυση αυτή να ξεκινάει» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη έναρξη των έργων σήμερα.

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Προσπαθούμε αυτή την ύφεση την εξωγενή να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια και μέσα στην κρίση να θέσουμε τα θεμέλια για μια γρήγορη ανάπτυξη, όταν βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού. Το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020 είναι θεωρητική άσκηση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα δεδομένα τα οποία έχουμε. Η ύφεση το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και δεν το κρύψαμε ποτέ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και  πρόσθεσε «Δεν ισχυρίζομαι ότι η οικονομία στη φάση που βρισκόμαστε μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει είναι να αποτρέψουμε μια απότομη αύξηση της ανεργίας. Το Κράτος ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα έπρεπε να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης. Δεν συζητάμε ποιες είναι οι δεξιές, οι αριστερές λύσεις. Η προστασία απασχόλησης η πρώτη μας προτεραιότητα».

Γεννηματά: Ανεπαρκή τα μέτρα που πήρατε – Μεγάλα θύματα της πολιτικής σας οι εργαζόμενοι

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά τονίζοντας πως «υπάρχει κρίση στην οικονομία και την κοινωνία» και «τα μεγάλα θύματα της πολιτικής σας είναι οι εργαζόμενοι». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει σχέδιο. Συνειδητά εκμεταλλεύεστε την κρίση για να εξαπολύσετε άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Διαμορφώνετε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας».

«Δεν είπαμε ποτέ ότι υπάρχει λεφτόδεντρο. Παρουσιάσαμε έγκαιρα το ενδιάμεσο πρόγραμμα, που ήταν στοχευμένο και κοστολογημένο, με στόχο να μείνουν η οικονομία και η κοινωνία όρθιες. Δεν μας ακούσατε. Παντού βλέπω προβλήματα» είπε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε: «Ακολουθείτε λάθος δρόμο. Δέσμιοι των συντηρητικών πολιτικών σας, των δογματικών αγκυλώσεων σας. Δέσμιοι της ανικανότητας των Υπουργών σας».

Και συμπήρωσε: «Θα μιλήσετε για τις συνέπειες της πανδημίας. Αναμφίβολα επιβάρυναν την κατάσταση. Οι Κυβερνήσεις όμως φαίνονται στα δύσκολα. Δεν είναι για να παρατηρούν και να χρησιμοποιούν ως άλλοθι τις δυσκολίες. Τα μέτρα που έχετε πάρει είναι ανεπαρκή και υλοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση».

Η κυρία Γεννηματά σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία στήριξη των αγροτών και της παραγωγής. “Καμία ενέργεια για την στήριξη των κτηνοτρόφων, των πτηνοτρόφων, των αλιέων, των ελαιοπαραγωγών, της αμπελουργίας, των εντατικών καλλιεργειών, των αγροτικών επιχειρήσεων. Για τη νέα ΚΑΠ ούτε κουβέντα. Οι αγρότες μένουν ακάλυπτοι».

Ως προς τον Τουρισμό, ανέφερε: «Ο Τουρισμός να δοκιμάζεται σκληρά. Παρά τα ωραία λόγια, μόνο το 30%-35% περίπου των εποχιακών ξενοδοχείων έχει ως τώρα ανοίξει. Δεκάδες χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι θα ζήσουν μέσα σε συνθήκες φτώχειας». Επίσης, είπε: «Αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι ότι δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Μετά τα μέτρα ρευστότητας που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, οφείλατε να εξασφαλίσετε προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Αλλά, αφήσατε ασύδοτες τις Τράπεζες να κάνουν “κουμάντο” και να βάζουν εμπόδια».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η ανέφερε: «Τα μεγάλα θύματα της πολιτικής είναι οι εργαζόμενοι. Συνειδητά εκμεταλλεύεστε την κρίση ως ευκαιρία, για να εξαπολύσετε μια άνευ προηγουμένου επίθεση απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα. Αντί του Προγράμματος Επιδότησης Εργασίας που είχαμε προτείνει, προτιμήσατε να δώσετε ένα επίδομα φτώχειας διατηρώντας τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας. Παράλληλα, για όσους δουλεύουν επιχειρείτε να εφαρμόσετε το δόγμα “μισός μισθός με μισή δουλειά” μέσω του Προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Οδηγεί στην γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της μείωσης του μισθού των εργαζομένων κατά 20%. Διαμορφώνετε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας».

«Ο δρόμος που ακολουθείτε εγκαταλείπει τους πολλούς και στηρίζει τους λίγους. Είστε υπεύθυνος για ό,τι επακολουθήσει» επισήμανε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.