Είδος υπό εξαφάνιση οι αυτοαπασχολούμενοι – Έκλεισαν 111.212 μπλοκάκια!

Περισσότεροι από ένας στους τρεις αυτοαπασχολούμενους αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους εξαιτίας των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης, προκειμένου να αποφύγουν τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.

Πλέον, έχουν απομείνει περίπου 170.000 μπλοκάκια από τα περίπου 280.000 που υπήρχαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Παράλληλα, πληροφορίες της εφημερίδας από μεγάλα λογιστικά γραφεία αναφέρουν πως ήδη έχουν εντολές από πελάτες τους μέχρι το τέλος του μήνα να κλείσουν τα βιβλία τους!

Οι 111.212 έχουν αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, όπως για παράδειγμα «μαύρη εργασία», αμείβονται με τίτλους κτήσης, ενώ αρκετοί άνοιξαν Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) προκειμένου να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Το Δημόσιο έχασε 73 εκατ. ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος όσων έκλεισαν τα βιβλία. Το 2018 αυξάνονται οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, από 8% έως 38%.