Χαλκιδική: Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών

Τις πληγές της μετρά η Χαλκιδική μετά τη φονική κακοκαιρία που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες. Η σορός που εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας 6,8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής ανήκει στον 62χρονο αλιέα, ο οποίος αγνοείτο από την Τετάρτη το απόγευμα, όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες.

Η σορός του άνδρα περισυνελέγη από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους του.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, 120 πολίτες είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου«, «Γεννηματάς» και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή και με δικά τους μέσα.

Από αυτούς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχει επιβεβαιωθεί ότι εννέα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα.

Από χθες έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας, τα οποία υποδέχονται πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Τον συντονισμό όλων τον ενεργειών έχει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης

Ως το μεσημέρι αναμένεται να έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στο δίκτυο υψηλής τάσης στη Χαλκιδική, καθώς οι τεχνικοί του ΑΔΜΗΕ που εργάζονταν και κατά τη διάρκεια της νύχτας αντικατέστησαν τους δύο χαλύβδινους ιστούς που έπεσαν λόγω της κακοκαιρίας και εργάζονται τώρα για την τοποθέτηση των αγωγών.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, οι εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών στη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών -Κασσανδρείας προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται έως το μεσημέρι, εκτός σοβαρού απροόπτου.

Παράλληλα εξελίσσονται οι εργασίες αποκατάστασης στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να είναι σε θέση να τροφοδοτήσει όλες τις παροχές στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης -που παραμένει στη Χαλκιδική -βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι η καταστροφή που υπέστησαν οι δύο ιστοί της υψηλής τάσης αποτελεί πρωτοφανές συμβάν για τα ελληνικά δεδομένα.

«Δύο φορές στα τρία χρόνια εμφανίζεται το φαινόμενο»

Σπάνιο και πολύ έντονο χαρακτήρισε το καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας του ΑΠΘ επισήμανε ότι «το φαινόμενο εμφανίζεται δύο φορές στα τρία χρόνια, δηλαδή ούτε μια φορά το έτος» και ανέφερε: «σίγουρα ο απλός πολίτης δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, εκτός αν έχει βρεθεί στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι έχουν ξανασυναντήσει τέτοιες περιπτώσεις».

Σε ό,τι αφορά την ένταση της καταιγίδας, υπογράμμισε ότι αυτή ανήκει στην κατηγορία «super cell», δηλαδή «υπερκύτταρο», που είναι και η μεγαλύτερη διαβάθμιση, ενώ περιγράφοντας την πορεία του φαινομένου, επισήμανε ότι αρχικά το έναυσμα δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών.

«Από εκεί ξεκίνησε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα κινήθηκε από βορρά προς νότο, πέρασε όλη την περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων και κατέβηκε στην κοιλάδα της Ημαθίας και της Πέλλας. Κάποια στιγμή έφτασε στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα, με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς.

Έτσι, η ψυχρή αέρια μάζα που ξεκίνησε από τις Πρέσπες, πίεσε με καθοδικές κινήσεις τη θερμή και υγρή αέρια μάζα, την οποία ανάγκασε να κινηθεί προς τα πάνω.

Η καταιγίδα ενισχύθηκε με υγρασία και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο κινούνταν αρκετά γρήγορα, έγινε πάρα πολύ έντονο και έδωσε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα» επισήμανε.

Στην Περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες.

Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέσης Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς και ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης και διαχείρισης δικτύου Ηρακλής Μενεγάτος έχουν μεταβεί στη Χαλκιδική για την επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά εξάλλου την προσοχή στους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώνουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένους στύλους, καλώδια, αγωγούς κλπ), να απομακρύνονται και να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή.