Χρυσοχοΐδης: Τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στη Χαλκιδική

Επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των καταστροφών ζημιές που προκλήθηκαν από την σφοδρή κακοκαιρία που χτύπησε κυρίως τη Χαλκιδική προκαλώντας το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμο δεκάδων άλλων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις ενώ ακύρωσε το πρόγραμμά του που περιελάμβανε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας.

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται από τα ξημερώματα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο συσκέψεις το δημαρχείο της Νέας Προποντίδας στα Μουδανιά. Η πρώτη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί ενώ λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησε δεύτερη με τη συμμετοχή και των υπολοίπων δύο υπουργών καθώς και του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και του Νίκου Χαρδαλιά που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εντωμεταξύ στις 12 το μεσημέρι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στη Γενική Γραμματεία Τύπου για την αποτίμηση της κατάστασης στη Χαλκιδική και θα γίνουν ανακοινώσεις για τον τρόπο διαχείρισης των συνεπειών της κακοκαιρίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

 

Χρυσοχοΐδης: Αποστολή μας να κλείσουμε γρήγορα τις πληγές

«Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών, είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους. Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι δυνατόν σαν χώρα για την απώλεια». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος βρίσκεται στη Χαλκιδική, λόγω της φονικής κακοκαιρίας που άφησε πίσω της έξι νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες. Ο υπουργός μετέβη τη νύχτα στην πληγείσα περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οπως είπε ο υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης, «η παρουσία υπηρεσιών ήταν πρωτοφανής, γενναία και με αυταπάρνηση. 150 άτομα και 55 οχήματα ήταν εδώ διατεταγμένα από χθες το πρωί που εντοπίστηκε το φαινόμενο και δόθηκε ALERT. Σαράντα μηχανήματα της Περιφέρειας και 100 εργαζόμενοι συμμετέχουν. Η δουλειά των υπηρεσιών είναι τόσο σημαντική που ελαχιστοποίησαν τις ζημιές στο βαθμό του δυνατού».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά πτώσεις δέντρων και αυτές προκάλεσαν τους θανάτους.

Ο υπουργός ζήτησε αν υπάρχει έστω και υπόνοια αγνοούμενου, ο κόσμος να επικοινωνεί είτε με την Άμεση Δράση είτε με το 112 της Πολιτικής Προστασίας.

Οσον αφορά γενικότερα τις ζημιές είπε ότι «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες με βάση τους ισχύοντες νόμους. Η περιφέρεια κάνει απογραφή και καταγραφή των ζημιών. Συνεργεία θα κάνουν καταγραφή και στις ιδιωτικές κατοικίες. Θα εργαστούμε τις επόμενες μέρες ώστε να επανέλθει η ζωή στην περιοχή. Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και να κλείσουμε γρήγορα τις πληγές. Αυτή είναι η αποστολή μας».