Στουρνάρας: Win- win για Ελλάδα και Ε.Ε. η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων – Τι λέει για τα capital controls

“Μια μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα είναι επωφελής, win- win τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ε.Ε.” τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας. Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τάσσεται υπέρ της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ο στόχος του 3,5% μέχρι το 2022 δεν είναι αρνητικός μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους πιστωτές της. Το βάρος θα έπρεπε να πέσει στην ανάπτυξη και τα χαμηλότερα επιτόκια και όχι στα πρωτογενή πλεονάσματα”.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να “τρέξει” τις μεταρρυθμίσεις που σε συνδυασμό με ιδιωτικοποιήσεις θα οδηγήσει όχι σε αύξηση του κρατικού χρέους αλλά σε μείωσή του.

“Δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη και επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις” είπε ο κ. Στουρνάρας.

Αν όλα εξελιχθούν βάσει του σχεδίου, ο Γιάννης Στουρνάρας περιμένει καλές ειδήσεις και για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα επανέλθει η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα. Θα ήταν λογικό να το περιμένουμε σ’ έναν χρόνο».

Ειδική μνεία έκανε, τέλος, στους εναπομείναντες κεφαλαιακούς περιορισμούς, οι οποίοι αφορούν τις μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό. «Πιστεύω ότι θα αρθούν πλήρως εντός των επόμενων έξι μηνών» κατέληξε.

Το Spiegel αναφέρει ότι ο διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να γίνει ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων του στην ΕΚΤ, αλλά λοιδορήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και την Αριστερά που τον απομόνωναν και του επιτίθεντο χαρακτηρίζοντάς τον φερέφωνο των Συντηρητικών».