Η ημέρα που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε Έλληνας

Ηταν 9 Μαίου 2013 όταν ο αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία Αγγελος Συρίγος ώς γενικός γραμματέας πληθυσμού και κοινωνικής συνοχής στο υπουργείο Εσωτερικών έδινε την ελληνική ιθαγένεια στα αδέρφια Αντετοκούμπο.

Ηταν μια προσωπική δικαίωση τόσο για τους δύο αθλητές όσο και για τα στελέχη του υπουργείου που κινήθηκαν ταχύτατα ώστε να μην χάσει η Ελλάδα δύο σπουδαία ταλέντα.

Με δεδομένο ότι ο Γιάννης Αντετοκούμπο είχε καταθέσει τα χαρτιά του για να πάρει διαβατήριο από τη Νιγηρία, έκανε το υπουργείο εσωτερικών και προσωπικά τον τότε γενικό γραμματέα Αγγελο Συρίγο να κινήσει όλα τα νήματα και να δώσει την ελληνική υπηκοότητα στα δύο αδέρφια!

Μετά από αυτή την εξέλιξη τα δύο αδέρφια, Θανάσης και Γιάννης Αντετοκούνμπο είχαν δηλώσει: «Σήμερα ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα και είμαστε πλέον και επίσημα Έλληνες πολίτες. Όπως ακριβώς νιώθαμε όλα αυτά τα χρόνια έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ, έχοντας αποφοιτήσει από ελληνικό σχολείο, έχοντας ζήσει ολόκληρη τη ζωή μας στην πατρίδα μας, την Ελλάδα.

Ευχαριστούμε την ελληνική Πολιτεία και όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου. Θα είναι τιμή μας εάν μια μέρα κληθούμε να εκπροσωπήσουμε την Eλληνική Eθνική ομάδα μπάσκετ.

Απ’ την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των δύο παικτών Γιώργος Δημητρόπουλος  εκπροσωπεί είχε δηλώσει: «Η διαδικασία πολιτογράφησης του Θανάση και του Γιάννη ολοκληρώθηκε και τα παιδιά πήραν την ελληνική ιθαγένεια. Ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Υπουργό κ.Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ.Χαράλαμπο Αθανασίου, και βέβαια την Ε.O.K. και  ιδιαίτερα τον γ.γ. κ.Άγγελο Συρίγο.

Επίσης, ευχαριστούμε τον κάθε υπάλληλο σε κάθε υπηρεσία που βοήθησε με το δικό του τρόπο να προχωρήσει η διαδικασία… Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ.Δημήτρη Μπούκα, διευθυντή του γραφείου Τύπου του ΥΠ.ΕΣ., του οποίου η συνδρομή ήταν πραγματικά πολύτιμη».

Χθές έξι και πλέον χρόνια μετά ο Γιάννης Αντετοκούμπο γίνεται ο πρώτος έλληνας MVP στο NBA γνωριζοντας της αποθέωση.