Κυρ. Μητσοτάκης: Νέες περιπέτειες ή ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα το διακύβευμα των εκλογών

«Στις 7 Ιουλίου οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη ή αν θα προχωρήσει μπροστά με αλήθεια και ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Export Summit VII του Συνδέσμου Εξαγωγέων στη Θεσσαλονίκη και συνόψισε το διακύβευμα των εθνικών εκλογών ως εξής: «Νέες περιπέτειες ή ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα».

Στις 26 Μαΐου οι Έλληνες έβαλαν μια πρώτη μονογραφή για την πολιτική αλλαγή, είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και τους κάλεσε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να βάλουν την οριστική υπογραφή τους για την αναγέννηση της χώρας.

«Υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα» από τον κ. Τσίπρα

Χαρακτήρισε «υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τον κατηγόρησε πως «αντί να απολογηθεί για τη δική του αποτυχία επιχείρησε, για άλλη μια φορά, να διαστρεβλώσει τις θέσεις της Ν.Δ , να κατασκευάσει έναν ψεύτικο αντίπαλο που υπάρχει μόνο στον δικό του φανταστικό κόσμο».

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «φόρεσε ένα κοστούμι από το πολύχρωμο βεστιάριο του για να υποκριθεί τον φίλο της μεσαίας τάξης», δηλώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις συμπεριφορές για τις οποίες ο λαός τον καταδίκασε στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ευτυχώς για τη χώρα κανείς δεν ακούει τους σπαραγμούς μιας απερχόμενης κυβέρνησης, που καταδικάστηκε ήδη από τον ελληνικό λαό. Δεν ακούει κανείς υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα. Όλοι ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πολλά γιατί γνωρίζει πως δεν θα τα κάνει, ενώ η Ν.Δ. μιλά συγκρατημένα γιατί σύντομα θα κληθεί να εφαρμόσει όσα προτείνει».

Όχι σε εκλογές φανατισμού

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ν.Δ. λέει «όχι» σε εκλογές φανατισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως λέει «ναι» σε εκλογές του καναπέ. Λέει ναι σε εκλογές της λογικής, της υπευθυνότητας, της συμμετοχής και της αποφασιστικότητας.

Κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές και επισήμανε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για «χαμένες ψήφους» ούτε για πειραματισμούς με μικρά κόμματα.

Τόνισε, ακόμα πως αν κερδίσει τις εκλογές ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, επειδή, όπως είπε, «είναι σπαρμένος με πολλές νάρκες που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι εξαγωγές αποτελούν τον κεντρικό βραχίονα του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ και μέρος του ευρύτερου σχεδίου της για την ανάταξη ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

Το «κλειδί» του σχεδίου της Ν.Δ είναι η ανάπτυξη που θα έρθει από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές και οι επενδύσεις θα έρθουν με πέντε τρόπους:

1. Με μείωση των φόρων, ώστε να υπάρξουν κίνητρα για να επενδυθούν ξένα, αλλά και ελληνικά κεφάλαια στη χώρα.

2. Με την απελευθέρωση από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

3. Το κράτος παύει να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης.

4. Με αποκατάσταση της ρευστότητας, που θα φέρει και την εμπιστοσύνη. Ήδη βλέπετε πως οι προσδοκίες των αγορών για μία καλύτερη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων. Τάση που αν διατηρηθεί και ενισχυθεί, θα μειώσει ευθέως και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.

5. Η εργατική νομοθεσία θα τηρείται παντού και θα ελέγχεται απολύτως. Και οι επιχειρήσεις θα ενθαρρυνθούν να δίνουν πρόσθετες παροχές σε όσους στηρίζουν την πρόοδό τους.

Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων και έργων για τη Μακεδονία και τη Θράκη που βρίσκονται στο σχεδιασμό του και πιο αναλυτικά είπε τα εξής:

«-Ολοκληρώνουμε τις οδικές διασυνδέσεις που ενώνουν τις τελευταίες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας που έχουν μείνει αποκομμένες από το εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Το οδικά δίκτυα που ενώνουν τη Δράμα με την Εγνατία, την Πτολεμαΐδα με τη Φλώρινα και τα Γιαννιτσά και την Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη και τα σύνορα.

-Μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον Απόστολο Τζτζικώστα, θα προχωρήσουμε την αδειοδότηση και χρηματοδότηση για την ανάπλαση, ενοποίηση και αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

-Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι υποδομές απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Αλλά και να αλλάξει ο ηλεκτροφωτισμός σε όλο το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο εξοικονομώντας, αφενός, ενέργεια. Βελτιώνοντας, αφετέρου, την ασφάλεια για τους οδηγούς με την αύξηση της φωτεινότητας στους δρόμους μας.

-Θα προχωρήσουμε το ΣΔΙΤ, που αρνούνταν να εγκρίνουν οι απερχόμενοι, για να γίνουν στην Κεντρική Μακεδονία 25 ολοκαίνουρια υπερσύγχρονα σχολεία.

-Θα εξετάσουμε το πώς θα υλοποιηθούν με τον ταχύτερο τρόπο και δύο άλλα σημαντικά έργα που προτείνει η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Το ένα είναι η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την εθνική οδό, που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές και το άλλο αφορά την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Μουδανιά-Νικήτη που εξυπηρετεί το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.

-Αναφορικά με την σιδηροδρομική Εγνατία ξεκινούμε την επέκταση προς Ανατολάς με νέα παράκτια πεδινή χάραξη στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη. Και στόχο να συνδεθεί με το αναβαθμισμένο υπόλοιπο δίκτυο μέχρι τα σύνορα.

-Σχετικά με το φυσικό αέριο θα στηρίξουμε τα σημαντικά διεθνή projects που σχεδιάζονται για αγωγούς και υποδομές φυσικού αερίου, τα οποία θα προσφέρουν νέες σημαντικές επενδύσεις στην Βόρειο Ελλάδα. Παράλληλα, θα απλώσουμε το δίκτυο φυσικού αερίου στις πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς και της Θράκης.

-Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ν.Δ περιλαμβάνει ακόμη την αποτελεσματική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως το αναπτυξιακό σχέδιο της Ν.Δ. θα αυξήσει το περιφερειακό ΑΕΠ κατά 6-8 δις ευρώ και θα δημιουργήσει, σε ετήσια βάση, 20.000-25.000 νέες θέσεις εργασίας.