Μητσοτάκης: Ακόμα κι ο Τσίπρας ξέρει ποιος είναι ο «Ρασπούτιν» -Θα μειώσω γραφειοκρατία και φόρους – Δεν θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο

Αν δεν έχω ισχυρή εντολή, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα την επόμενη μέρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Open και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο, ξεδιπλώνοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για τη διακυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολιτική σκευωρία» την υπόθεση Novartis, επισημαίνοντας πως το θέμα θα το εξετάσει η επόμενη Βουλή.

Αναφερόμενος στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, είπε ότι θα είναι μικρότερο: «Δεν θα έχει αναπληρωτές υπουργούς, είναι μια θέση που δεν κατάλαβα ποτέ. Ενδεχομένως θα υπάρχει μία εξαίρεση», ενώ όπως αποκάλυψε: «Η θέση του υπουργού αναπληρωτή Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας καταργείται και θεσπίζεται άμεσα μία ανεξάρτητη αρχή Διαφάνειας, όπου θα συνενώνονται σημαντικοί μηχανισμοί του κράτους. Είναι ξεκάθαρο το κυβερνητικό σχήμα στο μυαλό μου, έχω αποφασίσει ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών, αλλά δεν θα αποκαλύψω τίποτα».

«Τα γνωρίζουμε εδώ και καιρό, χθες τα είδαμε γραμμένα. Είναι μια πολιτική σκευωρία. Δόθηκαν κατευθύνσεις από την κυβέρνηση. Διασύρθηκαν 10 άνθρωποι. Θα το εξετάσει η επόμενη Βουλή. Θα αποκαταστήσω την θεσμική τάξη στην Δικαιοσύνη. Δεν θα ανεχτώ παρεμβάσεις. Οι εκλογές δεν αφορούν μόνο την οικονομία αλλά και την ποιότητα Δημοκρατίας. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν κι ο Τσίπρας το ξέρει. Δύο υπουργοί είναι στο Δικαιοσύνης, βγάλτε τα συμπεράσματά σας», είπε σχολιάζοντας τις καταγγελίες Αγγελή για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis.

«Θα αλλάξουμε τη λειτουργία του Κράτους συνολικά», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στις παθογένειες του Δημοσίου και πρόσθεσε: «Κυριάκο, φτιαξε κράτος, μου λένε συνέχεια. Δεν είναι μόνο ζήτημα προσωπικού. Δεν θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο. Προφανώς οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπόκεινται σε αξιολόγηση. Θα κάνουμε προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία κι άλλους τομείς, αλλά ειδικευμένου προσωπικού, όπου χρειάζεται, όπως στην αστυνομία, όπου υπάρχει μείζον θέμα».

«Θα μειώσω τη γραφειοκρατία, θα μειώσω τους φόρους, αλλά θα έχω κι απαιτήσεις. Θέλω οι επιχειρηματίες να δίνουν καλύτερους μισθούς, να προσέχουν τους εργαζόμενους», είπε.

«Οι αγορές προεξοφλούν μια πολιτική αλλαγή», είπε, τονίζοντας: «Σήμερα υπάρχει μία ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της ΝΔ. Δεν έχω τάξει πολλά πράγματα. Έχω πει συγκεκριμένα πράγματα που θέλω να κάνω. Έχω συγκεκριμένο σχέδιο για το πως θα φέρω στη χώρα επενδύσεις».

«Θα απαιτήσω από τους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες να επιστρέψουν καταθέσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι «άμεσα θα καταργηθεί πανεπιστημιακό άσυλο» και χαρακτήρισε τα πανεπιστήμια «ορμητήρια μπαχαλάκηδων», κάτι που όπως είπε «θα τελειώσει».

«Το μετρό στα Εξάρχεια θα αλλάξει την όψη της περιοχής», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το κέντρο της Αθήνας είναι «το μεγάλο μου στοίχημα». «Δεν είμαι διατεθειμένος να συμβιβαστώ», είπε και υπογράμμισε: «Θα γίνει νέο αρχαιολογικό μουσείο με υπόγεια είσοδο και με πρόσβαση από το Πολυτεχνείο. Θέλουμε να γίνει η περιοχή εκπαιδευτικός πόλος. Είναι αδιανόητο να πηγαίνουν εκεί μόλις 500.000 άνθρωποι».

Αναφερόμενος στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είπε: «Δεν νομίζω ότι θα γίνει επεισόδιο. Έχω διάθεση να οικοδομήσω νέα σχέση με την Τουρκία. Χρειάζονται δύο για να καθίσουμε στο τραπέζι και να περιορίσουμε την ένταση», ενώ όπως τόνισε, «είναι σημαντικό να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον Ερντογάν. Υπό προϋποθέσεις η Τουρκία είναι ώριμη να κάνει κινήσεις. Έγινε, για παράδειγμα, με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Σχολιάζοντας τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είπε: «Υπάρχει ανάγκη για μια επικοινωνιακή εκστρατεία κατοχύρωσης της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Θα το επιδιώξω με τους τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας».

«Τα πράγματα με την Αλβανία είναι περίπλοκα. Ο Ράμα θα πρέπει να αντιληφθεί, αν θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, να σέβεται τα θέματα της μειονότητάς μας», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «ακραίο και γραφικό» και πρόσθεσε: Ευχής έργον να μπορέσουμε να κρατήσουμε Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση εκτός Βουλής».

Σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε χθες ο πρωθυπουργός κατά του Γιάννη Στουρνάρα, είπε: «Δεν μπορεί να αποκαλεί μπακάλη τον κεντρικό τραπεζίτη. Δείχνει το ύφος και το ήθος αυτής της κυβέρνησης. Οι πολίτες τιμωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ και για μια αφόρητη έπαρση και αλαζονεία που ακόμα και σήμερα δείχνουν στελέχη του. Δεν έμαθαν τίποτα».

«Την τελευταία εβδομάδα έγιναν αίσχη στη Βουλή», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «Έχω εμπιστοσύνη στον ΠτΔ για το τι θα κάνει μεταξύ 1-7 Ιουλίου».

«Οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να ψηφίσουν από το νέο τόπο διαμονής τους», είπε ακόμα.

Σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν μου αρκεί να καταδικαστεί η κυβέρνηση, αλλά να υπερψηφιστεί η πολιτική που μπορεί να φέρει καλύτερες μέρες. Η κυβέρνηση θα είναι μεταρρυθμιστική και θα φέρει τα πρώτα νομοσχέδια σε 3 μήνες. Θα είναι κρίσιμος ο Σεπτέμβρης, έχουμε ΔΕΘ, έχουμε προϋπολογισμό», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «Θα αντιληφθούν όλοι ότι τα πράγματα άλλαξαν».