Κυριάκος Μητσοτάκης: Να παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας αν χάσει στις ευρωεκλογές – Τι είπε για 13η σύνταξη, αφορολόγητο, συνεργασίες

Το μήνυμα για την ανάγκη ισχυρής πολιτικής αλλαγής, το οποίο λαμβάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας» έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι στις κάλπες οι πολίτες θα αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση. «Ζητώ μια μεγάλη εκλογική νίκη» τόνισε. «Ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες στην κάλπη. Από τη στιγμή που ο ίδιος έθεσε αυτό το πλαίσιο εφόσον ηττηθεί το ίδιο βράδυ πρέπει να πάει στο Ζάππειο να παραιτηθεί και η χώρα σε τέσσερις εβδομάδες να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές».

Μιλώντας για το πακέτο παροχών της κυβέρνησης και το μέτρο της13ης σύνταξης, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως πρόκειται απλά για ένα «προεκλογικό επίδομα», σημειώνοντας ωστόσο πως οποιαδήποτε βοήθεια είναι χρήσιμη και απαραίτητη. «Δεν μπορεί να γίνεται αυτό αν δεν αναπτυχθεί η οικονομία. Θέλω να αυξήσω το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» πρόσθεσε.

«Πρέπει να πάμε όλοι μαζί στους εταίρους και να πούμε ότι διαφωνούμε με το μέτρο αυτό. Να έρθει ο κ. Τσίπρας και να δεχθεί την τροπολογία μας. Εάν ο κ. Τσίπρας δεν το ψηφίσει, εμείς δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε ως επόμενη κυβέρνηση την μείωση του αφορολόγητου» συνέχισε.

Εξάλλου, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν συμφωνεί με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός καθώς, όπως είπε, ήταν πανικόβλητος και ήθελε να αλλάξει την ατζέντα από την υπόθεση με το κότερο».

Στο μεταξύ, υπογράμμισε πως «θα ψηφίσουμε το προεκλογικό επίδομα που βαφτίζεται 13η σύνταξη, ενώ δεν είναι. Αν ήταν 13η σύνταξη θα έπρεπε να δοθεί τον Δεκέμβριο όχι πριν τις εκλογές. Αν θέλουμε μια πολιτική μόνιμης στήριξης, η πολιτική του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να το στηρίξει. Έταξε απίστευτα πράγματα όταν ήξερε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές, σκεφτείτε τι τα τάξει τώρα που ξέρει ότι θα τις χάσει».

Οσο για το τι στάση θα τηρήσει σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων είπε «ότι οι αποφάσεις των δικαστών θα γίνουν σεβαστές στα πλαίσια πάντα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των στόχων».

Κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η ασφάλεια είναι ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ κάτι για το οποίο αδιαφορεί ο κ. Τσίπρας».

«Για μένα το να σταματήσει η εικόνα αυτή στο κέντρο της Αθήνας αλλά και το να αποκατασταθεί η ασφάλεια παντού είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Οταν ζητάμε από τους αστυνομικούς να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη θα πρέπει να διαθέτουν και όλα τα μέσα για να νιώσουν οι ίδιοι ασφαλείς. Εντός ενός έτους θα προχωρήσουμε στην προμήθεια 1.000 νέων περιπολικών και θα επαναφέρουμε τάχιστα την ομάδα ΔΕΛΤΑ και θα ενισχύσουμε και την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Θα προσλάβουμε 1.500 νέους αστυνομικούς που θα θέσουμε στη διάθεση των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως θα προστατεύσει το brand της Μακεδονίας και επανέλαβε πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, ενώ έκανε λόγο για αναγνώριση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Για τις ελίτ και τους πολλούς: «Ο διαχωρισμός μεταξύ πολλών και ελίτ είναι ο διαχωρισμός που χρησιμοποιεί η ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Δεν είμαι ούτε με τους πολλούς ούτε με τους λίγους. Είμαι με όλους. Τα διλήμματα δεν είναι για τις ελίτ. Αλλά για τις νέες δουλειές ή τα επιδόματα, πραγματική υγεία ή κρατική μιζέρια, ασφάλεια ή φόβο. Γιατί η ΝΔ είναι με τις ελίτ και ο κ. Τσίπρας με τους πολλούς; Το πρόγραμμά μας απευθύνεται πρώτιστα στους πιο αδύναμους. Όταν μιλάμε για καλές εργασιακές σχέσεις , μιλάμε για τους πολλούς. Το αφήγημα Τσίπρα περί ελίτ είναι ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί η ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Αυτά λένε Όρμπαν και Λεπέν» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εμείς μιλάμε για τους πολλούς με την πολιτική μας» τόνισε και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για πολιτική υποκρισία, λέγοντας ότι ήταν επιλογή του πρωθυπουργού οι διακοπές σε σκάφος 25 μέρες μετά το Μάτι.

Από το αγροτικό… στα πούρα

Σε ερώτηση για το μείζον θέμα των ημερών με τις πολυτελείς διακοπές του πρωθυπουργού στο σκάφος της οικογένειας Παναγόπουλου, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως έφτιαξε την καριέρα του πολεμώντας τους αντιπάλους του κι επέλεξε να κάνει διακοπές σε ένα κότερο, κρύβοντάς το γιατί ήξερε ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις. «Ηρθε στην καρότσα ενός αγροτικού φωνάζοντας «go back κυρία Μέρκελ» και φεύγει καπνίζοντας πούρα σε σκάφη».

«Ο Τσίπρας ταυτίζεται με τον Πολάκη»

Στο μεταξύ απαντώντας για την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Παύλου Πολάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «είχα υποχρέωση να καταθέσω πρόταση μομφής. Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα την μετέτρεπε σε ψήφο εμπιστοσύνης και ότι θα την έπαιρνε. Οι διάφοροι περιφερόμενοι υπουργοί θα έκαναν κάτι διαφορετικό;» διερωτήθηκε.

«Ο κ. Θεοχαρόπουλος θα καταψήφιζε μόλις έγινε υπουργός; Ο σκοπός ήταν να αναδείξουμε πως ο Τσίπρας ταυτίζεται με τον Πολάκη, ότι ο «πολακισμός» είναι ιδιότυπος φασισμός και τελικά το ήθος και το ύφος της εξουσίας του κ.λ Τσίπρα. Αν κάτι μάθαμε μέσα στην ένταση είναι ότι ο κ. Τσίπρας έβγαλε από μέσα του τον Πολάκη που επιμελώς έκρυβε. Το είδαν όλοι. Έναν πρωθυπουργό που μιλούσε σαν να βρίσκεται στο καφενείο, αποσταθεροποιημένο και ταραγμένο» είπε χαρακτηριστικά.

«Εδώ και 3 χρόνια έχουν στοχοποιήσει χυδαία την σύζυγό μου»

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο κλίμα πόλωσης που δημιουργήθηκε στη Βουλή, σημειώνοντας πως «έκατσα και ξαναείδα την συζήτηση στη Βουλή και στην πρωτολογία μου άσκησα σκληρή κριτική στον κ. Τσίπρα. Το πού κάνει διακοπές ένας πολιτικός είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Στην δευτερολογία, δέχτηκα μια χυδαία επίθεση με αγοραίο ύφος, ο κ. Τσίπρας επαναλάμβανε τα πρωτοσέλιδα του Documento, κάνοντας μία παρατήρηση για το τι έκανε η οικογένεια του κ. Τσίπρα στην Χούντα».

«Θέλω να αφήσουμε τους πατεράδες μας έξω, δεν έχει οικογενειακή ευθύνη ο κ. Τσίπρας, αλλά ούτε εγώ. Ποιος εδώ και 3 χρόνια έχει στοχοποιήσει με χυδαίο τρόπο τη σύζυγό μου; Συνειδητά ο κ. Τσίπρας και τα υπόγεια του Μαξίμου» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως έχει μιλήσει κατ’ ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα. «Του είπα ότι δική μου επιλογή είναι να πάμε ήπια σε εκλογές. Η απάντηση που μου έδωσε δεν έχει καμία σημασία».

«Από τύχη δεν θα ζήσουμε νέο Μάτι»

Σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι και σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη αλλά και το τι θα πράξει για να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο γεγονός, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για αφόρητη υποκρισία του κ. Τσίπρα και όσων συμμετείχαν στην περιβόητη σύσκεψη.

«Πράγματι ο κρατικός μηχανισμός είχε και έχει πολύ μεγάλες ανεπάρκειες, θα ήταν ψέμα να πω ότι μπορώ να φτιάξω έναν κρατικό μηχανισμό που είναι μπάχαλο. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα. Κανένα έκτακτο σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί για να εκπαιδευτούν οικισμοί που βρίσκονται σε αντίστοιχο βαθμό επικινδυνότητας. Δεν έμαθαν τίποτα. Προσευχόμαστε να μη ζήσουμε άλλη τέτοια τύχη και αν δεν συμβεί θα είναι από τύχη και όχι από προγραμματισμό. Εμείς έχουμε ήδη εκπονήσει σχέδιο για το πώς θα αλλάξουμε αυτές τις δομές. Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας θα επιλεγεί με βάση το βιογραφικό του» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε ερώτηση για τα περί χούντας και αν αισθάνεται την υποχρέωση να ζητήσει συγγνώμη για το θέμα της χούντας ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως: «Δεν έχω διάθεση να το επαναλάβω, αλλά δεν είπα τίποτα ανακριβές, άρα δεν έχω κανένα λόγο να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν».

Για την Τουρκία: «Πρέπει να υπάρχει αλλαγή πολιτικής και διάθεσης από την πλευρά της Τουρκίας. Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε αναθεωρητική πολιτική και με όλες τις δυνάμεις θα επιστρατεύσουμε την ΕΕ να σταθεί στο πλευρό μας. Αν αυτό σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ, τότε αυτό πρέπει να γίνει». «Πρέπει να σταματήσει η πολιτική που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα. Η τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να αντιμετωπιστει με αυστηρότητα και σοβαρότητα».