Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Βέμπερ είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας – Μ. Βέμπερ: Ανοίγουμε νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη

«Στην κάλπη της 26ης Μαΐου θα δηλώσουμε πως θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα γράφοντας τον πρόλογο μιας νέας εποχής για τη χώρα μας ενωμένοι και όχι διχασμένοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ζάππειο στην επίσημη εκδήλωση για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Μάνφρεντ Βέμπερ για την Προεδρία της Κομισιόν.

Ανοίγοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «σας καλωσορίζω στον ιστορικό τόπο, εδώ που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε τη συμφωνία προσάρτησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ» και πρόσθεσε πως «είμαστε υπερήφανοι για το ΕΛΚ που υποστηρίζει τη ΝΔ και τη χώρα μας. Σε ένα πολύ ταραχώδες ευρωπαϊκό ταξίδι γινόμαστε ισχυρότεροι μαζί σας κι εσείς μαζί μας. Εμείς στη ΝΔ είμαστε από τους πρώτους που πιστέψαμε στο ΕΛΚ ενάντια σε όλες τις ιδέες της Αριστεράς όταν ήταν πολύ ευαίσθητη η Δημοκρατία μας. Πολεμήσαμε ενάντια στον λαϊκισμό τόσα χρόνια και τώρα είμαστε έτοιμοι να τους κατατροπώσουμε» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε δε πως «πολεμάμε για αυτές τις εκλογές όχι μόνο για να αλλάξουμε την Ελλάδα αλλά και να προσφέρουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Είμαστε βέβαιοι ότι εσύ Μάνφρεντ Βέμπερ θα ηγηθείς της Ευρώπης».

«Οπως και τότε έτσι και τώρα η Ευρώπη τιμά την Ελλάδα και η Ελλάδα τιμά την Ευρώπη. Εχει λοιπόν διπλό συμβολισμό η αποψινή μας συνάντηση», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη λέγοντας πως «πρέπει να ανταποκριθεί στο όραμα των λαών για μια δίκαιη ανάπτυξη, για μια Ευρώπη που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να διαχειριστεί τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις εμείς στο ΕΛΚ έχουμε μια πυξίδα. Θέλουμε την Ευρώπη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Μια Ευρώπη που θα προτάξει την κοινωνική της συνοχή γιατί αυτό είναι το θεμέλιο της πολιτικής της ισχύος. Μόνο μια Ευρώπη ενωμένη θα διεκδικήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των συνόρων μας και την επόμενη μέρα θα διεκδικήσουμε με τη στήριξη του Μάνφρεντ Βέμπερ τους αναγκαίους πόρους». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρότατη προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό. 

«Τον τελευταίο καιρό λόγω των μεγάλων του πολιτικών δυσκολιών ο κ. Τσίπρας δεν λέει ψέματα μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά θέματα. Είναι ντροπή ο κ. Τσίπρας να εμφανίζει τον Μάνφρεντ ως δήθεν αντίπαλο της Ελλάδος γιατί απλά είχε αντιταχθεί στον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ που μας κόστισε 100 δισεκ. ευρώ σε ένα εξάμηνο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως ο λόγος που «ο κ. Τσίπρας έχει στοχοποιήσει τον Μάνφρεντ είναι γιατί εκείνος ξέρει τι πήγε να κάνει ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε δε ότι «όσα ψέματα και να πει όμως ο κ. Τσίπρας η αλήθεια υπάρχει» ενώ σημείωσε ότι «οι Ελληνες έχουμε λόγο να θέλουμε να βρεθεί στην κορυφαία θέση στην Ευρώπη ένας σύμμαχος της Ελλάδας» αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «ο Μάνφρεντ τάσσεται υπέρ της προστασίας των ελληνικών συνόρων με ευθύνη της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι η απειλή του λαϊκισμού και οι κίνδυνοι της δημαγωγίας και του εθνικισμού σκιάζουν την Ευρώπη η οποία οφείλει να απαντήσει και να αποδειχθεί σταθερή στις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

«Θέλουμε την Ευρώπη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης. Μια Ευρώπη που θα προτάσσει την κοινωνική συνοχή», συμπλήρωσε ενώ για τον Μ. Βέμπερ είπε ότι είναι ένα αποτελεσματικός πολιτικός, αληθινός ευρωπαίος και φίλος της Ελλάδας.

«Μάνφρεντ είμαστε δίπλα σου και σε στηρίζουμε με όλη μας τη δύναμη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Βέμπερ.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι «ξεκινάμε το ταξίδι με όλους τους Ελληνες ακόμη κι αυτούς που δεν θα μας στηρίξουν».

«Στο μήνα που μεσολαβεί από τώρα μέχρι τις ευρωεκλογές η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ακόμα χειρότερη. Θα ακουστούν κι άλλα ψέμματα όπως είμαι σίγουρος ότι θα αναβιώσει το σύνθημα ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Ομως στη Δημοκρατία κανείς δεν τελειώνει. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να τελειώσουμε κανέναν. Εμείς κοιτάμε μπροστά και ξεκινάμε το ταξίδι με όλους τους Ελληνες όχι μόνο αυτούς που θα μας στηρίξουν αλλά κι αυτούς που δεν θα μας στηρίξουν. Αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα το αισθάνονται όλοι οι Ελληνες. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια νέα πορεία με τον Μάνφρεντ στην πρώτη γραμμή ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ΝΔ και ΕΛΚ πάμε μαζί για μια μεγάλη νίκη την 26 Μαϊου», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.  

Βέμπερ: Το 2019 θα παλέψουμε έναντια στους εθνικιστές 

Από την πλευρά του ο κ. Βέμπερ επέλεξε την Αθήνα για την ομιλία-ορόσημο της τελικής φάσης της καμπάνιας του και την κοινή εμφάνιση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη – συμβολική και της ταύτισης της ατζέντας του ΕΛΚ με αυτήν της Ν.Δ. σε πολλά σημεία. «Η δύναμη του εμείς», είναι το προεκλογικό σλόγκαν του Μ. Βέμπερ ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να παρουσιάσει κανείς τις ιδέες του ΕΛΚ για το μέλλον της Ευρώπης από την Αθήνα.

«Όταν μιλάμε για δημοκρατία στην Ευρώπη στο μυαλό όλων έρχεται η Αθήνα και η Ευρώπη, επειδή εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία», δήλωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Βέμπερ. 

Παράλληλα κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην επιλέγουν εκείνους που δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά που τάζουν και πρόσθεσε: «Την επόμενη φορά που θα βρίσκομαι εδώ, σίγουρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ηγείται το ΕΛΚ και θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα έγιναν επί προεδρίας Γιούνκερ και Μπαρόζο και είπε ότι στο ΕΛΚ είναι σε όλα τα μέτωπα ενωμένοι.

«Το 2019 θα παλέψουμε απέναντι στους εθνικιστές που θέλουν να καταστρέψουν το όραμα της Ευρώπης», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα του ΕΛΚ βασίζεται στα αιτήματα και τις ιδέες των ευρωπαίων πολιτών.

Είπε συγκεκριμένα ότι βασίζεται στους εξής 3 πυλώνες: Ισχυρή Ευρώπη που θα προστατεύει τα σύνορά της, έξυπνη Ευρώπη και ευγενής Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βέμπερ μίλησε για την ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας, για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού FBI, για τη στήριξη των ηλικιωμένων, για την αντιμετώπιση του καρκίνου, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης και την απαγόρευση πώλησης προϊόντων για την παραγωγή των οποίων έχουν εργαστεί παιδιά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι πάντα ψήφιζαν εναντίον των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Υποσχόμαστε 5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ενώ μίλησε και για το ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε. 

Ειδικά για την Τουρκία είπε ότι με τις εξελίξεις των τελευταίων 2-3 ετών δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ.

Επιπρόσθετα ανέφερε: «Κάποιοι στέκονται μπροστά στον γαλλικό λαό και του λένε λόγια που διακινούν εγωιστικά συναισθήματα. Εμείς στο ΕΛΚ κάνουμε το εντελώς αντίθετο. Οι ηγέτες του δικού μου κόμματος λένε ότι η Βαυαρία είναι η πατρίδα μου, η Γερμανία η χώρα μου και η Ευρώπη το μέλλον μου. Και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν λαϊκιστή να καταστρέψει αυτό το όνειρο».

Τέλος είπε ότι η δύναμη του εμείς είναι ότι οι άνθρωποι δίνουν την εντολή για το μέλλον. «Δύναμη σημαίνει ενότητα. Ενότητα σημαίνει δύναμη. Η δύναμη του εμείς σημαίνει ότι ανοίγουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο για το ευρωπαϊκό όνειρο χωρίς εγωισμούς, λαϊκισμούς και εθνικισμούς αλλά υπέρ μιας ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης», επισήμανε.

Η εικόνα από το Ζάππειο μεταδίδεται σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι προδιαγραφές της διοργάνωσης και της παραγωγής είναι υψηλές και για όσους γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, θυμίζουν το συνέδριο του ΕΛΚ που έγινε στο Ελσίνκι τον περασμένο Νοέμβριο –με ενυπωσιακά βίντεο και οπτικά εφέ– και έδωσε το χρίσμα στον κ. Βέμπερ να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν. Παραπέμπει, όμως, και σε μια εικόνα νίκης, καθώς είναι σαφές ότι η κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια συνομιλεί και αντιμετωπίζει τον κ. Μητσοτάκη ως εν αναμονή πρωθυπουργό.