O Σάμπυ Μιωνής γράφει για τον Μπουτάρη και το Ολοκαύτωμα

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο στην εφημερίδα των Συντακτών  ο Σάμπυ Μιωνής λέει όλα αυτά που θα ήθελε να πει ο κάθε εβραίος που έζησε το Ολοκαύτωμά, ακούγοντας την συγκλονιστική ομιλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη  στα εγκαίνια του μουσείου του Ολοκαυτώματος, μια ομιλία διαφορετική, με στοιχεία αυτοκριτικής για όσα δεν  έγιναν και φράσεις που δύσκολα λέγονται σε κλασικές πολιτικές τοποθετήσεις.

Ποιοι θρήνησαν το 1945 τους εξαφανισμένους γείτονές τους; Ποια μνημεία στήθηκαν; Ποιες τελετές έγιναν; Μόνη η κοινότητα, καθημαγμένη και ρακένδυτη πάλευε να ανασυστήσει την ύπαρξή της και να θρηνήσει τους νεκρούς της. Η πόλη, η κοινωνία, η χώρα ολόκληρη, αδιαφόρησαν. Κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους. Έκαναν πως δεν ήξεραν τι συνέβη, ποιος το έκανε, ποιος βοήθησε, ποιος προστάτευσε όταν άλλοι, πολλοί γκρέμιζαν, έκαιγαν, έκλεβαν, καταλάμβαναν τον χώρο και τα υπάρχοντα των πολλών απόντων και των λιγοστών παρόντων”, είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουτάρης  για την πολιτεία εκείνης της εποχής και τους συμπατριώτες μας ως προς το πώς στάθηκαν απέναντι στις διώξεις των Εβραίων.

Διαβάστε όλο το άρθρο του Σάμπυ Μιωνή  με τίτλο:

Συγκλονιστική ομιλία Μπουταρη

 «Η ομιλία του Γιάννη Μπουτάρη για το Ολοκαύτωμα ήταν θαρραλέα και πραγματικά συγκλονιστική. Ο κ. Μπουτάρης είπε τις άβολες αλήθειες που μέχρι σήμερα κανένας επίσημος φορέας δεν ήθελε να παραδεχθεί. Τις αλήθειες που ακόμα και οι περισσότεροι Έλληνες Εβραίοι φοβούνταν να πουν δημόσια υπό το φόβο του υφέρποντος αντισημιτισμού. Είπε όμως τις αλήθειες που εμείς , οι Έλληνες Εβραίοι  της νέας γενιάς, έχουμε ακούσει από τους γονείς μας και τους ελάχιστους παππούδες μας που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα. Ίσως η ομιλία του να δώσει το έναυσμα για μια αυτοκριτική της ελληνικής πολιτείας η οποία θα αρχίσει να επουλώνει τις πληγές που παραμένουν ανοιχτές εδώ και 73 χρόνια. Τις που η περιφρόνηση των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, η καταλήστευση της περιουσίας τους και η προστασία των συνεργατών των ναζί έχουν αφήσει ανοιχτές όλα αυτά τα χρόνια. Οι παππούδες μας, οι γονείς μας αλλά και εμείς είδαμε τον αναθεωρητισμό της Ιστορίας από την πολιτεία και το ξέπλυμα των δωσίλογων και των συνεχιστών τους από το πολιτικό σύστημα. Είδαμε τους ηρωικούς συμπατριώτες μας, στους οποίους οφείλουμε την ύπαρξη μας, να υποφέρουν από τις εξορίες και τους διωγμούς. Είδαμε τους ιδεολογικούς ηγέτες των νεοναζί να απαλλάσσονται από την ελληνική Δικαιοσύνη και ξεδιάντροπους αντισημίτες να μπαίνουν στη Βουλή εκπροσωπώντας διάφορα κόμματα. Επιτέλους βλέπουμε τώρα να αρθρώνεται ένας λόγος από ένα αγαπητό και ανεξάρτητο δήμαρχο που φαίνεται αποφασισμένος να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, όσο και αν αυτή πονάει. Ελπίζω μια κυβέρνηση νέων ανθρώπων, απαλλαγμένη από αντισημιτικά «βαρίδια» θα καλωσορίσει την ιστορική αλήθεια γκρεμίζοντας τους μύθους του παρελθόντος.

ΛΥΠΑΜΑΙ ΜΟΝΟ που δεν ζουν οι παππούδες μας για να απαλυνθεί λίγο ο πόνος με τον οποίο έφυγαν. Ζούμε όμως εμείς που θα κρατήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή και θα αντισταθούμε στον αντισημιτισμό και σε κάθε μορφή ρατσισμού.»

ΣΑΜΠΥ ΜΙΩΝΗΣ
Συν-επικεφαλής του Task Force for Antisemitism of the Jewish Agency, Τελ Αβίβ