Η Ρωσία απελαύνει δεκάδες Γάλλους και Ιταλούς διπλωμάτες – Καταδίκη από το Παρίσι

Η Ρωσία θα απελάσει 34 Γάλλους διπλωμάτες, καθώς και 24 Ιταλούς διπλωμάτες, ως μέτρα αντιποίνων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα απελαθούν 34 Γάλλοι διπλωμάτες, ως μέτρο αντιποίνων, καθώς η Γαλλία είχε απελάσει τον Απρίλιο 35 Ρώσους με διπλωματικό καθεστώς, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύματος απελάσεων με βάση το οποίο πάνω από 300 Ρώσοι απελάθηκαν από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας είχε κηρύξει, επίσης, ανεπιθύμητα πρόσωπα (personae non gratae) έξι Ρώσους πράκτορες που προσποιούνταν τους διπλωμάτες αφού έρευνα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα άτομα λειτουργούσαν εις βάρος των γαλλικών εθνικών συμφερόντων.

Η Ρωσία πρόκειται να απελάσει και 24 Ιταλούς διπλωμάτες, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi. Πρόκειται, ουσιαστικά, για αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι, η οποία ελήφθη στις 6 Απριλίου, να απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες από την Ιταλία.

Η Γαλλία καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει διπλωμάτες και προσωπικό από την γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΑNSA, και ο Ισπανός Πρέσβης στη Μόσχα, Marcos Gómez Martínez, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.