«Καλώς ήρθατε στην κόλαση» – Ο διεθνής τύπος για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Επίθεση κατά της Ουκρανίας από τρία μέτωπα εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

«Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία» είναι ο τίτλος στην πρώτη σελίδα των New York Times. «Εκρήξεις ακούγονται σε όλη τη χώρα». Ξεκίνησε ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, σχολιάζουν οι NYTimes, ενώ από χτες το απόγευμα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου ισχυρίστηκε πως έχει συγκεντρωθεί το σύνολο των ρωσικών δυνάμεων που απαιτούνται για μια εισβολή, ενώ το 80% εξ αυτών έχουν αναπτυχθεί ήδη σε προκεχωρημένες θέσεις.

Αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το CNN, ανέφεραν νωρίτερα πως οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Κιέβου πως «επίκειται άμεσα» μια επίθεση, πιθανώς και εντός 48 ωρών, κι αυτό ενώ βίντεο έδειξαν δύο φάλαγγες με τεθωρακισμένα και εξοπλισμό να κατευθύνονται προς το Ντονμπάς.

«Καλώς ήρθατε στη κόλαση» – η προειδοποίηση της Ουκρανίας προς τον Ρωσικό στρατό είναι ο τίτλος της Daily Mirror. 

«Πρώτες κυρώσεις των Βρυξελλών χτυπούν τον κύκλο… του Πούτιν – Με έντονο τρόπο επιμένει να προειδοποιεί η Ουάσιγκτον για επικείμενη εισβολή» γράφουν οι Financial Times. 

«Η Δύση ρισκάρει η απάντησή της να φανεί αδύναμη, στέλνοντας στον Πούτιν το λάθος μήνυμα» σημειώνει το κεντρικό άρθρο.

«Οι δυτικές κυρώσεις σε τράπεζες απλώς γρατζουνούν την επιφάνεια του φρουρίου της Ρωσίας» σημειώνει το Reuters, εκτιμώντας πως «οι κυβερνήσεις προτιμούν να κρατήσουν στην εφεδρεία τις πιο ευρείες κυρώσεις που έχουν σχεδιάσει σε περίπτωση που η κρίση κλιμακωθεί».

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία – Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να εισβάλλει» αναφέρει ο Guardian. 

Μάλιστα σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, αν οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να καταλάβουν νέα εδάφη στην Ουκρανία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με έναν στρατό σαφώς μικρότερο και λιγότερο καλά εξοπλισμένο από τον δικό τους, πλην όμως σκληραγωγημένο από τα οκτώ χρόνια του πολέμου στο Ντονμπάς. Τα χρόνια αυτά έχουν επίσης αφήσει την Ουκρανία με σχεδόν μισό εκατομμύριο βετεράνους των μαχών, πολλοί από τους οποίους προετοιμάζονται τώρα να πολεμήσουν ξανά, επίσημα ή ανεπίσημα. Ο συνδυασμός αυτός, καθώς και το μέγεθος της ουκρανικής επικράτειας, σημαίνει ότι οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν παρατεταμένο και αιματηρό πόλεμο.