Κοινό άρθρο Μακρόν – Ντράγκι υπέρ της μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων

Ηγετική θέση στη μετά-Μέρκελ εποχή της Ευρώπης φαίνεται πως διεκδικούν οι Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι, κάτι που φαίνεται μέσα από το άρθρο που συνυπογράφουν στη σημερινή έκδοση των «Financial Times» και στο οποίο αναφέρονται σε σειρά θεμάτων που απασχολούν την E.E. με σημείο αιχμής τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό τάσσονται ανοιχτά υπέρ μιας ευέλικτης δημοσιονομικής πολιτικής, δεδομένου πως ναι μεν το ύψος των χρεών που έχουν συσσωρευτεί θα πρέπει να περιοριστεί, αλλά αυτό να μην γίνει μέσα από μη βιώσιμες, δραστικές περικοπές των δαπανών ή αυξήσεις των φόρων.

«Θα πρέπει να έχουμε αρκετό χώρο για ελιγμούς και δυνατότητα για βασικές δαπάνες μελλοντικά, ώστε να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων επενδύσεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά ζητώντας ανοιχτά τη μεταρρύθμιση των σημερινών δημοσιονομικών κανόνων. «Είναι δυσνόητοι και υπερβολικά πολύπλοκοι. Περιορίζουν τη δράση των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια κρίσεων και επιβαρύνουν τη νομισματική πολιτική».

Βεβαίως, τα αυξημένα χρέη θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να κατεβάσουμε τα επίπεδα τους… Όμως, αυτό δεν μπορούμε να περιμένουμε αυτό να γίνει μέσα από υψηλότερους φόρους ή μη βιώσιμες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, όπως δεν μπορούμε επίσης να περικόψουμε την ανάπτυξη μέσα από μια μη βιώσιμη δημοσιονομική αναπροσαρμογή». Για το λόγο αυτό, η στρατηγική της Ευρώπης θα πρέπει να αφορά τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών «μέσα από λογικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υπερασπίζονται επίσης την συνολική αντίδραση της Ε.Ε. στην κρίση, απορρίπτοντας τις κατηγορίες πως η Ευρώπη έδρασε με καθυστέρηση και όχι στο βαθμό που θα μπορούσε. Μάλιστα απαριθμούν παραδείγματα βοήθειας, όπως τα 1,8 τρισ. ευρώ που δαπανήθηκαν για να υποστηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, το τεράστιο πακέτο στήριξης που δρομολόγησε η ΕΚΤ, αλλά και η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος Next Generation EU.

«Η ανάκαμψη βρίσκεται στο δρόμο. Η οικονομία της Ε.Ε. δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο μονοπάτι που βρισκόταν πριν την πανδημία, όμως βρίσκεται σε φάση επιστροφής στα προ της κρίσης επίπεδα μέσα στους επόμενους μήνες» τονίζουν χαρακτηριστικά. Ωστόσο καλούν την Ε.Ε. να εμβαθύνει την μεταρρυθμιστική της ατζέντα και να προχωρήσει σε αλλαγές και επενδύσεις σε τομείς όπως η έρευνα, οι υποδομές, η ψηφιοποίηση, η άμυνα.

«Χρειαζόμαστε μια αναπτυξιακή στρατηγική για την Ε.Ε. την επόμενη δεκαετία και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την εφαρμόσουμε μέσα από κοινές επενδύσεις, πιο αποτελεσματικούς κανόνες και καλύτερο συντονισμό, όχι μόνο σε περιόδους κρίσεων» επισημαίνουν καταλήγοντας πως μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική και ένα ανανεωμένο δημοσιονομικό πλαίσιο θα μπορούσε να διασφαλίσει τα μέσα ώστε η Ε.Ε. να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της.