PRAKSIS: Λουκέτο σε 11 κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων λόγω κόστους

Την αναστολή λειτουργίας των έντεκα δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων από την 1η Ιανουαρίου 2019 ανακοινώσε,  ο μη κερδοσκοπικό σωματείο PRAKSIS και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

Η οργάνωση κάνει λόγο για «ασυνεπή στάση των κρατικών φορέων που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του συνόλου των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και για «αδικαιολόγητη και δυσβάσταχτη καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις των κονδυλίων για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, καθώς και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της χρηματοδότησης και ένταξής τους στο Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων Πόρων».

Ως συνέπεια των παραπάνω, η PRAKSIS σημειώνει ότι αδυνατεί να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των δομών φιλοξενίας (σίτιση παιδιών, πληρωμή μισθωμάτων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας, μισθούς εργαζομένων και εργοδοτικές εισφορές, οικονομικές απαιτήσεις εκμισθωτών και λοιπών προμηθευτών).

Όπως υπογραμμίζει, παρά τις προσπάθειες και τις ενημερώσεις προς πάσα κατεύθυνση, «δεν κατέστη εφικτή μέχρι σήμερα η εξεύρεση λύσης στις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις τόσο των οικονομικών εκταμιεύσεων όσο και των γραφειοκρατικών διαδικασιών περί έγκρισης της χρηματοδότησης».

Η οργάνωση καλεί την πολιτεία «έστω και την ύστατη ώρα να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για την εξεύρεση λύσης» και ζητά από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μεταναστευτικής Πολιτικής να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση της κατάστασης.

Για την απόφαση αναστολής λειτουργίας των δομών, η PRAKSIS διευκρινίζει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά και τοποθέτηση όλων των παιδιών σε ασφαλείς χώρους φιλοξενίας, καθώς και ότι έχει ήδη ενημερώσει τους εργαζόμενους στις δομές που είναι 176 άτομα.

Όπως υπενθυμίζει, στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λέσβο, Σάμο και Κω έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 2.500 παιδιά. Η συνολική χωρητικότητα των δομών ανέρχεται σήμερα σε 239 θέσεις και ισοδυναμεί με το 20% του συνολικού αριθμού θέσεων φιλοξενίας σε εθνικό επίπεδο.