Ευρωζώνη: Ανέβασαν ταχύτητα οι επιχειρήσεις τον Νοέμβριο παρά τον πληθωρισμό

Αναπάντεχα επιταχύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, εν μέσω τόσο της νέας έξαρσης της πανδημίας όσο και την άνοδο στις τιμές των προϊόντων, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον τρέχοντα μήνα. Την ίδια ώρα όμως τα προβλήματα στην προσφορά πρώτων υλών, έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ για άλλον ένα μήνα.

Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ανέβηκε στις 55,8 μονάδες, από τις 54,2 μονάδες του Οκτωβρίου. Η επίδοση αυτή όχι μόνο ήταν υψηλότερη του αναμενομένου, αλλά πήγε και κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών του Reuters, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η δραστηριότητα των επιχειρήσεων θα υποχωρούσε στις 53,2 μονάδες.

«Η επιτάχυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο υποσκέλισε τις προσδοκίες των αναλυτών για υποχώρησή της, ωστόσο δεν δείχνει ικανή να αποτρέψει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, ειδικά με την αύξηση των κρουσμάτων η οποία υποδεικνύει ότι θα έρθουν νέοι περιορισμοί στην οικονομία τον Δεκέμβριο», δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Ουίλιαμσον.

Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε συνδυασμό με την έλλειψη σε οδηγούς για βαρέα φορτηγά, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στη διάθεση των πρώτων υλών, φέρνοντας το κόστος παραγωγής σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ από το 1998 όταν και άρχισε η εν λόγω έρευνα και στις 75.9 μονάδες από τις 73,2 μονάδες τον Οκτώβριο.

Άνοδο σημείωσαν και οι επιμέρους δείκτες για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα ο δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση τον Νοέμβριο ανέβηκε στις 58,6 μονάδες από τις 58,3 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, ενώ ο εκείνος του κλάδου των υπηρεσιών επιταχύνθηκε στις 56,6 μονάδες από 54,6 μονάδες κι έναντι εκτιμήσεων για υποχώρησή του στις 53,5 μονάδες.