Σύμη: Η καλλονή στις εσχατιές του Αιγαίου – Έρωτας με την πρώτη ματιά

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Kομψότητα, αισθητική, θελκτική θηλυκή ομορφιά Νύμφης του Αιγαίου που μένει βαθιά χαραγμένη στο νου! Ένα μαργαριτάρι περιτρυγιρισμένο από τις ακτές της Ιωνίας.

Χρώματα που ενθαρρύνουν αίσθηση ευφορίας και ζεστασιάς. Ένας τεράστιος πίνακας ζωγραφικής όλο το νησί που σε συνεπαίρνει σε συγκλονίζει και σε παρασύρει σε ευδαιμονική διάθεση. Απολαύστε τις ομορφιές της, με μια βόλτα στους μικρούς δρόμους του Γυαλού και της Χώρας.

Όπως μάθαμε από τους ντόπιους, τα υπέροχα νεοκλασικά σπίτια της Σύμης στους δυο οικισμούς που ενώνονται με την σκάλα επηρεάστηκαν από τα ταξίδια που έκαναν οι Συμιακοί έμποροι σφουγγαριών τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη. Κι όλος αυτός ο πλούτος του νεοκλασικισμού, ο πειραγμένος από το συμιακό ταμπεραμέντο, συνυπάρχει με ιδιαίτερα παραδοσιακά στοιχεία, όπως είναι τα βοτσαλωτά δάπεδα που μοιάζουν με φυσικά απλωμενα χαλιά και οι πέτρινες καμάρες, δίνοντας στον τοπο αυτό ένα ιδιαιτερο κάλλος.

Αυτό όμως το ασυνήθιστο για την Ελλάδα ανθρώπινο άγγιγμα, είναι μόνο η μισή εικόνα του νησιού. Στην περιήγησή μας στην ενδοχώρα, προς το επιβλητικό Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πανορμίτη, χτισμένο τον 18 αιώνα, ανακαλύψαμε υπέροχα κεδροδάση. Κυπαρίσσια και κέδροι ανηφορίζουν και φύονται σαν κέντημα σταυροβελονιάς ακόμη και πάνω στον πιο σκληροτράχαλο βράχο.

Την ξακουστή ομορφιά της Σύμης την περιμένεις, Εξάλλου, μαθημένη να την θαυμάζουν αυτή ακτινοβολεί ακόμη πιο πολύ. Αυτό που μας εντυπωσίασε αναπαντεχα ήταν οι παραλίες της και τα νερά της. Υπέροχες παραλίες με χλιαρά πεντακάθαρα νερά και βοτσαλωτές ακτές σε περιμένουν. Πολλές είναι οργανωμένες και οι περισσότερες προσεγγίζονται πολύ εύκολα με καραβάκι.

Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας μοναδικής φυσικής ομορφιάς παραλία  φημισμένη για τα ψηλά, κάθετα βράχια που πλαισιώνουν την ακτή και για τα ονειρεμένα τιρκουάζ νερά της. Είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι και δεν είναι οργανωμένη. Η ενέργεια της σε πλημμυρίζει. Υπέροχη ώρα να την επισκεφτείς μετα τις 2 και μέχρι τις 6 το απόγευμα. Είναι σαν να αντικρύζεις τρεις διαφορετικές παραλίες μια χρυσή, μια τυρκουαζ και μια πετρολ. Μοναδική αίσθηση απερίγραπτη με λόγια. Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή και γνωστή παραλία του νησιού.

Νάνου: Εντυπωσιακή παραλία σε έναν κατάφυτο με κυπαρίσσια και κέδρους μαγευτικό κόλπο. Έχει γαλαζοπράσινα νερά και υπέροχο βυθό που σε προσκαλεί να τον εξερευνήσεις. Μην χάσετε αυτήν την αίσθηση απόλυτης χαλαρωσης στα καταπληκτικά νερά της.

Αγία Μαρίνα : Καταπληκτικά γαλαζοπράσινα νερά να κολυμπήσεις, αλλά την παραλία την έχουν κακώς τσιμεντώσει υπερβολικά και χάνεις το όνειρο.

Μαραθούντα: Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο με πεντακάθαρα νερά και βότσαλα, τα νερά ελαφρά, αισθάνεσαι να σε σηκώνουν ψηλά, ό,τι πρέπει για ήρεμες και χαλαρές στιγμές.

Λόγω κακοκαιρίας, με 5-6 μποφόρ ΒΔ άνεμο, δεν μπορέσαμε να προσεγγίσουμε τις δυτικές παραλίες, παρά μόνο το ανατολικό και το νότιο κομμάτι του νησιού. Mας έμειναν παραλίες όπως ο Αγιος Βασίλειος και το Σεκλι για την επόμενη φορά, αφού μας βλέπω για φανατικούς repeaters!

Που να μείνετε:

Εάν θέλετε μια υπέροχη θέα, 400m από το λιμάνι τα εξαιρετικά EOS STUDIOS σας επιφυλάσσουν μια εξαιρετική φιλοξενία. Τα studios είναι σπιτάκια όπου στο κάτω μέρος βρίσκεται το σαλόνι και η κουζίνα και στο πάνω η κρεβατοκάμαρα. Η ησυχία του μέρους σε μαγεύει, ενώ ο αέρας που μπαινει στην κρεβατοκάμαρα φαίνεται πιο ελαφρύς το βράδυ και σου χαιδεύει τα όνειρα. Η Σέβη, η σπιτονοικοκυρά μας ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί σε ένα νησί. Μας γέμισε πληροφορίες και καλούδια Συμιακά!!

Η θέα από τα EOS STUDIOS στη Χώρα

Εάν δεν θέλετε να μείνετε στη Χώρα και προτιμάτε την απόλυτη ηρεμία μπορείτε να μείνετε σε έναν οικισμό λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από την Πόλη, στο Πέδι. Το Captain George apartments θα σας ανταμείψει με την υπέροχη θέα του και την χαλαρωτική ησυχία του.

H θέα από το Captain George Apartments στο Πέδι

Τέλος, εάν θέλετε να μείνετε σε ένα παλιό αρχοντικό στο λιμάνι με εξαιρετική θέα και όμορφη εσωτερική αισθητική προτιμήστε το Θέα, λίγα μόλις σκαλιά από το λιμάνι.

Η θέα από το Θέα στο Γυαλό

Που να φάτε

Εμείς δοκιμάσαμε τον Παντελή, τον Θόλο και το Πέταλο. Και τα τρια σε εξαιρετική τοποθεσία με πολύ καλή εξυπηρέτηση και φαγητό. Το φαγητό στον Παντελή απλά θεικό. Μην χάσετε αυτήν τη γευστική εμπειρία. Πριν ή μετά το φαγητό με ξεχάσετε μια βόλτα από το Τατσί για υπέροχα απεριτίφ και κοκτείλ πάνω στο νερό, σε μια ήσυχη και ρομαντική γειτονιά του γυαλού.

Πως να πάτε

Σαφώς με αεροπλάνο μέχρι τη Ρόδο και μετά 1 ½ ώρα με το πλοίο. Όχι δεν ήταν κουραστικό το ταξίδι για να φτάσουμε.

Ο Σεπτέμβριος είναι ακόμη εδώ και ναι είναι η ιδανική εποχή να επισκεφτείτε την πανέμορφη Σύμη!!

Πηγή: healthyvoice.gr