Ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι η τιμή του Βrent

Mε απώλειες έκλεισε χθες το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, καθώς επικράτησε κλίμα απαισιοδοξίας από τη μεγάλη ρευστοποίηση θέσεων στις αγορές των κρατικών ομολόγων και την ενίσχυση του ευρώ που πλήττει της εξαγωγές της Ευρωζώνης. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, όμως, ο δείκτης Dow Jones της Wall Street σημείωνε νέο ρεκόρ, λίγο πριν από το κλείσιμο, λόγω κερδών του ενεργειακού κλάδου, τα οποία τροφοδοτήθηκαν από την άνοδο των τιμών του «μαύρου» χρυσού.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 1,2%, ξεπερνώντας τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά μια τριετία. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκε 0,38% στα 63,78 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τη μεγαλύτερη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων εδώ και μια δεκαετία. Φαίνεται, ως εκ τούτου, ότι μειώνεται η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής των κρατών-μελών να αποδίδει καρπούς. Την ίδια ώρα έχει προκληθεί κλίμα αβεβαιότητας από τις αναταραχές στο Ιράν, γεγονός που εντείνει τις ανοδικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πιθανό να ενισχυθούν λίγο παραπάνω οι τιμές του πετρελαίου λόγω όλων των προαναφερόμενων παραγόντων.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, ο δείκτης Dow Jones κυμαινόταν στις 25.506 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξεως του 0,55%. Παράλληλα, ο δείκτης S&P 500 παρουσίαζε άνοδο 0,5%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax είχε ήδη κλείσει με απώλειες 0,59%. Ο γαλλικός δείκτης Cac-40 διολίσθησε κατά 0,29%. Αντίθετα, ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 έφθασε σε νέο ρεκόρ με άνοδο 0,2% παρά την ανακοίνωση στοιχείων για πτώση των πωλήσεων από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco και τον όμιλο λιανικού εμπορίου Marks & Spencer. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου υποχώρησε κατά 1,3%. Από την άλλη πλευρά, οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν να ενισχύονται για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση, με άνοδο 0,4%, επειδή η μεγάλη ρευστοποίηση θέσεων στις αγορές ομολόγων τονώνει τις αποδόσεις τους. Αναλυτές της αγοράς τηρούν στάση αναμονής στην Ευρωζώνη ενόψει της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο. Μετά το 2017, ένα έτος που αιφνιδίασε θετικά τις αγορές, τα αποτελέσματα των τελευταίων μηνών θα δώσουν το στίγμα για το 2018, σημειώνουν στρατηγικοί επενδυτές.