Καθησυχαστική η βρετανική κυβέρνηση για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η βρετανική κυβέρνηση καθησύχασε σήμερα τους πολίτες όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19 που διατίθενται στη Βρετανία, την επομένη της ανακοίνωσης ότι είναι προτιμότερο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να τους προσφέρεται, για προληπτικούς λόγους, μια εναλλακτική στο εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου αυτή είναι διαθέσιμη.

Όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο «δεν ενέχουν κινδύνους για όλες τις ηλικίες», αλλά λόγω του «εξαιρετικά σπάνιου» κινδύνου εμφάνισης θρόμβου αίματος, στους κάτω των 30 ετών θα προσφέρεται το εμβόλιο της Moderna ή των Pfizer/BioNTech, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος έκανε το γύρο των τηλεοπτικών πάνελ σήμερα το πρωί.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων (λιγότεροι από 50 την ημέρα) που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό μειώθηκαν δραστικά στη Βρετανία τις εβδομάδες του λοκντάουν και λόγω της προόδου της εκστρατείας εμβολιασμών κατά της COVID-19 στη χώρα, που είναι από τις πιο προχωρημένες στον κόσμο.

Τρεις ενήλικες στους πέντε έχουν λάβει μια δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα που έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από την πανδημία, με σχεδόν 127.000 θανάτους, σκοπεύει να έχει εμβολιάσει με την πρώτη δόση όλους τους ενήλικες της χώρας ως τα τέλη του Ιουλίου.

Ωστόσο η εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία διεξαγόταν μέχρι στιγμής χωρίς εμπόδια, αντιμετώπισε ένα πρώτο μετά την σύσταση χθες, Τετάρτη, από την JCVI, την επιστημονική επιτροπή που επιβλέπει την εκστρατεία εμβολιασμού, ότι είναι προτιμότερο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να τους προσφέρεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, όπου αυτή είναι διαθέσιμη, μετά την επισήμανση σπάνιων, αλλά σοβαρών περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος μεταξύ ανθρώπων που εμβολιάστηκαν.

Απευθυνόμενος στους πιο νέους, ο υπουργός Υγείας τους διαβεβαίωσε: «Τα εμβόλια δεν εγκυμονούν κινδύνους και, αν θέλετε να κάνετε το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna στη θέση του (εμβολίου της AstraZeneca), κανένα πρόβλημα».

«Η COVID-19 είναι μια τρομερή ασθένεια και φαίνεται ότι η ‘μακρά COVID’ προσβάλλει τόσο τους ανθρώπους στην ηλικία των είκοσι ετών όσο αυτούς από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και μπορεί να έχει εξασθενητικές παρενέργειες που θα καταστρέψουν τη ζωή σας», προειδοποίησε ο Χάνκοκ σε δηλώσεις που έκανε στο BBC.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, η MHRA, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι διαπίστωσε τον θάνατο 19 ανθρώπων που είχαν λάβει το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε σύνολο 70 περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος που εντοπίστηκαν μετά την χορήγηση περισσότερων από 20 εκατομμυρίων δόσεων του σκευάσματος αυτού από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Η διευθύντριά της βεβαίωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων για «την μεγάλη πλειονότητα» του πληθυσμού.

Εξάλλου ο καθηγητής Άντονι Χάρντεν, που είναι αντιπρόεδρος της JCVI, εξήγησε στο BBC ότι ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης έπειτα από εμβολιασμό είναι «πολύ πιο σπάνιος από τις θρομβώσεις που οφείλονται σε κοινά φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά, πολύ πιο σπάνιος από τις θρομβώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ακόμη περισσότερο σπάνιος από τις θρομβώσεις που οφείλονται στην ίδια την COVID-19».