Μητσοτάκης: Για το Πάσχα θα ακούσουμε τους ειδικούς – Ανοιχτό ενδεχόμενο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε υγειονομικούς

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα. Ο πρωθυπουργός επίσης έκανε εκτενείς αναφορές στα ελληνοτουρκικά, και τη διαχείριση της πανδημίας. Είπε ότι για «το Πάσχα θα ακούσουμε τους ειδικούς», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς.

Κατά τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός αποκάλυψε την είδηση πως δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022, υπενθυμίζοντας πως τη συγκεκριμένη δέσμευση περιλάμβανε το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετικά με την επίσκεψή του στη Λιβύη, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Κατέστησα απολύτως σαφές πως το τουρκικό μνημόνιο είναι παράνομο και υπενθύμισα πως την ίδια άποψη έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και θεωρώ σημαντικό ότι η Λιβύη εξέφρασε πρόθεση για απευθείας συνομιλίες με την Ελλάδα για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών».

«Απαράβατος όρος για τη βοήθεια της ΕΕ προς τη Λιβύη είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε αναφορικά με τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία: «Η Ελλάδα πέτυχε να καταστήσει μια ελληνοτουρκική διαφορά, αντικείμενο της θεματολογίας που η ΕΕ βάζει στο τραπέζι στις συνομιλίες με την Τουρκία. (…) Δίνουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις θετικές πτυχές της θετικής ατζέντας, υπό την προϋπόθεση να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες. Η Τουρκία έχει αντιληφθεί πλήρως την ισορροπία δυνάμεων. Περιμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την Κοινή Δήλωση για το μεταναστευτικό, και να ξεκινήσει να δέχεται εκ νέου μετανάστες από την Ελλάδα».

Τι είπε για άνοιγμα σχολείων και self tests

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε πιθανό άνοιγμα και άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων, σημείωσε πως «δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Και ο κορωνοϊός μας έχει εκπλήξει και μας ανάγκασε να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας και ο καλός καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το καράβι σε μια φουρτούνα. Θετικό γεγονός το πράσινο φως στο άνοιγμα των Λυκείων».

«Πολύ σύντομα εντός 10 ημέρων από τη στιγμή που θα έρθουν τα υπόλοιπα self tests, θα μπορέσουμε να τα διαθέσουμε και στον ευρύτερο πληθυσμό. Αν και οι εργαζόμενοι θα έχουν προτεραιότητα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης για τα self tests.

«Οι μεγάλες προσπάθειες για να πετύχουν θα αντιμετωπίσουμε και μικρές δυσκολίες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τους φαρμακοποιούς αναφορικά με τις συσκευασίες των self tests.

«Για το Πάσχα θα ακούσουμε τους ειδικούς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να προχωρήσει σε προβλέψεις σχετικά με το τι θα συμβεί το Πάσχα. «Οι ειδικοί θα μας πουν», τόνισε και επεσήμανε: «Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς». Τόνισε πως δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων, και στις διαφωνίες που εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και έξι ακόμα επιστήμονες.«Υπήρξαν πάρα πολύ σοβαροί επιστήμονες που μειοψήφησαν.  Κάποιες φορές δημιουργεί την αίσθηση μια πολυφωνίας. Αλλά δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια για το πως θα αντιμετωπιστεί ένας ιός. Να κρατήσουμε ότι παρά τις δυσκολίες – το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρωση- τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, γιατί ακούσαμε τους ειδικούς».

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών»

Για την εστίαση, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός είναι σύμμαχος. Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα όταν είναι να φας ή να πιεις. Η εστίαση δεν θα ανοίξει πριν από το Πάσχα».

Συνεχίζοντας τόνισε πως «περιμέναμε ότι το lockdown θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν το είχαμε επιβάλλει, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Δεν είχε αποτελεσματικότητα λόγω της μετάλλαξης, αλλά και της κούρασης του κόσμου».

«Για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. (…)», είπε ο κ. Μητσοτάκης και απέδωσε τη μη τήρηση των μέτρων στην κούραση των πολιτών. «είναι πολύ δύσκολο να επιβάλουμε μέσω της καταστολής τέτοιου είδους μέτρα. Γι αυτό και επενδύσαμε σε ορισμένες “ανάσες ελευθερίας”», συνέχισε και τόνισε πως η απελευθέρωση των μετακινήσεων λειτούργησε. Είπε πως «πιστεύω ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί και τις καθημερινές», αλλά διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι της υποδείξουν οι ειδικοί.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το περασμένο, αν και θα υπάρχουν μέτρα ασφαλείας: «Αυτή τη στιγμή με βάση τις παραδόσεις εμβολίων που αναμένουμε και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τον Ιούνιο θα έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. (…) Η ταχύτητα των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τον καιρό, θα μας επιτρέψουν με ασφάλεια να προχωρήσουμε με ασφάλεια στην επαναλειτουργία της οικονομίας. Και προφανώς δεν θέλουμε να ξανακλείσει».

Ανοιχτό ενδεχόμενο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε υγειονομικούς

«Παρακαλώ τους υγειονομικούς να πάνε να εμβολιαστούν. Οι ηλικιωμένοι είναι οι πιο ευαίσθητοι στον ιό», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς, στο μοντέλο της Ιταλίας, αν και όπως σημείωσε η συζήτηση θα διεξαχθεί σε ουδέτερο χρόνο. «Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών στους υγειονομικούς. Πρέπει να το δούμε αυτό σε ουδέτερο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν» και πως «αν χρειαστεί νέα επίταξη στον ιδιωτικό τομέα θα το κάνω».

Στη συνέχεια κάλεσε τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, διότι «ξέρουμε πια ότι ο εμβολιασμός μειώνει δραματικά την πιθανότητα να κολλήσεις και αν κολλήσεις, μειώνει την πιθανότητα να διασωληνωθείς. Ο εμβολιασμός είναι ασπίδα προστασίας. Μπείτε στην πλατφόρμα και εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό».

Απορρίπτει τα περί πιέσεων στην επιτροπή των ειδικών

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έκανε λάθη στη διαχείριση του τρίτου κύματος, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «πάντα ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών. Όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο κλείσαμε σχετικά νωρίς αλλά διαπιστώσαμε στην πορεία ότι υπήρχε ένα σχετικό πρόβλημα συμμόρφωσης το οποίο επιδεινώθηκε από τον καιρό, γιατί είχαμε τους πιο κρύους μήνες προφανώς Ιανουάριο και Φεβρουάριο, και από το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε με ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος. Δεν θα μπορούσαμε να πάμε σε πιο αυστηρό lockdown, δεν θα το άντεχε ούτε η κοινωνία. Τι σημαίνει αυστηρό lockdown; Σημαίνει ότι κάθεσαι στο σπίτι, κλείνει κάθε παραγωγική δυνατότητα. Καμία χώρα, θέλω να το τονίσω, καμία χώρα δεν έκανε τέτοιου είδους lockdown».

Απέρριψε τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί πολιτικών πιέσεων στην Επιτροπή των Ειδικών, ενώ υπογράμμισε πως έχει καθημερινή επικοινωνία με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάμε για σοβαρούς επιστήμονες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα και Υπουργών της κυβέρνησης όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο για να μπορούν να τους δίνουν στοιχεία και οι οποίοι είναι απολύτως ελεύθεροι να αποφασίζουν και να μας εισηγούνται. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις, να το τονίσω αυτό. Η Επιτροπή εισηγείται, εμείς αποφασίζουμε ως κυβέρνηση και εμείς αναλαμβάνουμε τελικά και την πολιτική ευθύνη. Με τον Σωτήρη Τσιόδρα συνομιλώ σχεδόν καθημερινά».

«Συνομιλώ σχεδόν καθημερινά με τον Σωτήρη Τσιόδρα»

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως διατηρεί καλές σχέσεις με τον κ. Τσιόδρα: «Συνομιλώ σχεδόν καθημερινά με τον Σωτήρη, τρεις φορές τη βδομάδα έχουμε πρωινή σύσκεψη όπου βλέπουμε όλα τα δεδομένα, τα οποία δεδομένα θέλω να τονίσω είναι δημόσια δεδομένα, έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την πανδημία για να γνωρίζουν τις πραγματικές τάσεις. Και να δίνουμε τη δυνατότητα και σε επιστήμονες που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή να μπορούν να τρέχουν τα δικά τους μοντέλα. Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που τρέχουν επιδημιολογικά μοντέλα στηριζόμενοι στα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους.

Εμείς εκθέτουμε στην Επιτροπή βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και, ναι, δίνουμε στοιχεία. Η Επιτροπή πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο. Και η Επιτροπή, παραδείγματος χάρη, πρέπει να γνωρίζει ότι η προτίμηση της κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία, εάν μιλάμε για άνοιγμα σχολείων, είναι πρώτα τα λύκεια και όχι πρώτα τα δημοτικά γιατί έχουμε το πρόβλημα των πανελληνίων εξετάσεων. Και γιατί τα παιδιά του λυκείου έχουν μείνει το περισσότερο διάστημα εκτός σχολείου. Και γιατί αλήθεια είναι, κα Ζαχαρέα, σας το λέω γιατί έχω παιδί 17 χρονών, ότι όταν το παιδί 16-17 χρονών δεν είναι στο σχολείο, γιατί στο σχολείο θα είναι με μάσκα, είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σε μία πλατεία χωρίς μάσκα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το καταλαβαίνουν όλοι όσοι μας ακούνε».

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την αποχή του κ. Τσιόδρα από τα φώτα της δημοσιότητας σε στοχοποίηση που δέχθηκε: «Τώρα, με ρωτήσατε αν λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση. Πιστεύω ότι λείπει αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας. Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση».

«Δεν έκλεισε τον κύκλο της η επιτροπή»

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η επιτροπή των ειδικών δεν έκλεισε τον κύκλο της. Γιατί όπως εξήγησε, «αυτή η Επιτροπή μάς οδήγησε μέχρι εδώ, με τις διαφωνίες, με τις καθυστερήσεις. Και με ρωτήσατε πριν τι θα έκανα διαφορετικά. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ότι θεωρώ πως τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα δεν ήταν όσο καθαρό θα ήθελα. Και γι’ αυτό έχουμε ευθύνη και εμείς».

Άφησε ωστόσο αιχμές κατά ορισμένων επιστημόνων, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπερασπίζονται τις αποφάσεις της επιτροπής όταν τοποθετούνται δημοσίως: «Υπάρχει μια ευθύνη προφανώς και δική σας, των μέσων, γιατί φιλοξενείτε με πάρα πολύ μεγάλη άνεση πάρα πολλούς ειδικούς των οποίων οι απόψεις δεν συμπίπτουν πάντα, υπάρχει μία ευθύνη και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή γιατί άπαξ και η Επιτροπή παίρνει μία απόφαση πρέπει, νομίζω, όλοι να υπερασπίζονται αυτή την απόφαση και να μην μεταφέρουν την προσωπική τους άποψη, αλλά ναι, σίγουρα αυτό το οποίο θα έκανα διαφορετικά θα ήταν να προσπαθήσουμε να μην μπερδεύουμε…», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Λοιπόν, προσοχή, οι διαφορετικές απόψεις, όταν μιλάμε για ένα δυναμικό επιστημονικό φαινόμενο είναι όχι απλά θεμιτές, είναι απολύτως αναμενόμενες. Όπως είπαμε και για το ζήτημα των σχολείων, υπήρχαν επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν. Θεωρώ όμως πολύ πιο χρήσιμο αυτοί οι οποίοι μειοψήφησαν -να δώσω ένα παράδειγμα- να μην βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής. Άρα εγώ καταλαβαίνω απόλυτα -και εκεί αναλαμβάνω κι εγώ το δικό μας μερίδιο ευθύνης- ότι πράγματι τους τελευταίους δύο μήνες δόθηκε μια  εικόνα μιας σύγχυσης ως προς το μήνυμα, που δεν είχε σε τίποτα να κάνει με το σχέδιο μας, με την αποτελεσματικότητα μας στη λήψη των μέτρων. Ήταν καθαρά ένα ζήτημα επικοινωνίας».

Για την οικονομία

Στα θέματα της οικονομίας, επεσήμανε πως «όλο αυτό το διάστημα το μέλημα μας ήταν να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση. Παραδείγματος χάρη, ένα άλλο παράδειγμα, γιατί είναι στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης. Μόλις είδα τα στοιχεία από ένα ΕΣΠΑ το οποίο ολοκληρώθηκε σχετικά με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό: 11.000 επιχειρήσεις -εκ των οποίων πάρα πολλές μικρές- παίρνουν σημαντικά ποσά για να φτιάξουν e-shop. Εκσυγχρονίζονται και οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτά δεν αφορούν τους μεγάλους, αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, τα συνοικιακά καταστήματα της γειτονιάς μας, τα οποία και αυτά εκσυγχρονίζονται. Και για αυτά η πανδημία ήταν μία ευκαιρία να περάσουν στο μέλλον, το οποίο μέλλον εκ των πραγμάτων πρέπει να ενσωματώνει τεχνολογία».

Τέλος, για το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να σας πω ότι επειδή έχουμε προκαταβολές ήδη κάποια από τα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία τρέχουν, θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο περιμένουμε να εισπράξουμε τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια εντός του 2021.

Και αυτό το σχέδιο το οποίο λέμε «Ελλάδα 2.0» είναι ένα σχέδιο το οποίο αφορά όλη την οικονομία, όλη την κοινωνία, όλους τους εργαζόμενους. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε. Στην οποία πρωτοβάθμια υγεία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες…».

«Κατηγορηματικά όχι» σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογώνκαι υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Πρώτον, έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Άρα θα ήμουν ασυνεπής ως προς αυτά έχω πει ο ίδιος… (…) Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού», είπε και συνέχισε:

«Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση. Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας. Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό. Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα. Και μου κάνει μάλιστα εντύπωση γιατί κάθε φορά κατηγορηματικά και όλο και πιο κατηγορηματικά κλείνω αυτή τη συζήτηση και η συζήτηση επανέρχεται. Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου».