Τσαβούσoγλου: Δεν θα ανεχθούμε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο – Λαϊκισμός της Αθήνας τα 12 μίλια

Απάντηση στην πρόθεση της Αθήνα για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια έδωσε με συνέντευξή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποδίδοντας σε λαϊκισμό τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Νίκου Κοτζιά. Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε το πρωί ο ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια, εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων» δήλωσε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «είμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων στο Αιγαίο» και επανέλαβε ότι «είμαστε κατά των εντάσεων».

«Όποτε η Ελλάδα δημιουργεί ένταση, εμείς δίνουμε την κατάλληλη απάντηση» συμπλήρωσε ενώ παρέπεμψε στις πρόσφατες αποφάσεις της τουρκικής Βουλής για το θέμα των 12 μιλίων».

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων Τσαβούσογλου, ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα Πέτρος Μαυροειδής καλείτο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Την είδηση μετέδωσε αρχικά το CNN TURK χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αλλά σημειώνοντας ωστόσο ότι ο παραιτηθείς Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς εκδήλωσε πρόσφατα την πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Την κλήτευση του Ελληνα πρέσβη έχει επιβεβαιώσει και η ελληνική πλευρά.

Πάντως σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα, Πέτρου Μαυροειδή, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή.