Alpha Bank: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το Tier II 500 εκατ. ευρώ

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) από την Alpha Bank, που δρομολογεί την έξοδο στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων 500 εκατ. ευρώ περίπου. 

Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 10,25 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 5,25 έτη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αξιολόγησή του θα είναι Caa2 από την Moodys και CCC από την S&P. Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια έκδοση, στην οποία προχωρά η Alpha Bank η οποία είχε αντλήσει τον Φεβρουάριο του 2020 επίσης 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%.

Όπως είναι γνωστό η   έκδοση στηρίζεται από ένα πολύ ισχυρό syndicate επενδυτικών τραπεζών (JPMorgan, Goldman Sachs, Citi, Nomura και Barclays ως Joint Lead Managers), που αποτυπώνει ακριβώς το ενδιαφέρον των  διεθνών επενδυτών για την Alpha Bank, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy.

Με την  άντληση των 500 εκατ ευρώ η τράπεζα  θα ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της,  θα διαφοροποιήσει τη σύνθεσή τους,  βελτιώνοντας και την κεφαλαιακή απόδοση για τους μετόχους της.

Η στιγμή είναι κατάλληλη για την Alpha Bank  να βγει στις αγορές, καθώς τα διεθνή πρακτορεία – Financial Times, Reuters, Bloomberg-, αναφέρθηκαν με διθυραμβικά σχόλια στο deal της τράπεζας  με την Davidson Kempner για το project Galaxy και την Cepal,  έκαναν λόγο για «συναλλαγή ορόσημο» με πολλαπλά οφέλη για την Alpha Bank αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει.

Η διοίκηση της Alpha Bank επιδιώκει να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy, αξίας 1,8 δισ. ευρώ, που αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη συναλλαγή στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.