Μητσοτάκης προς Τσίπρα : Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι κρύβει παιδεραστές; – Πάρτε θέση για τη λάσπη

Να αποκηρύξει τα χυδαία σχόλια που ακούγονται στον απόηχο των αποκαλύψεων για την υπόθεση Λιγνάδη και το «τσουνάμι» καταγγελιών στο πλαίσιο του #metoo κάλεσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα διερωτήθηκε αν κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές, ενώ παρείχε στήριξη στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εξάροντας το έργο της, ωστόσο χαρακτήρισε «λάθος» της να χαρακτηρίσει τον κ. Λιγνάδη «επικίνδυνο». Παράλληλα, ανακοίνωσε σειρά πρωτοβουλιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων.

«Η σιωπή έσπασε»

«Ένα κύμα καταγγελιών διαχέεται οριζόντια στην ελληνική κοινωνία με τη χώρα μας να μπαίνει και αυτό στην ιστορία του #metoo. Το έγκλημα δεν έχει χρώμα ούτε ιδεολογία. Απαιτείται συστράτευση κοινωνίας – πολιτών, την εφαρμογή του Κράτους Δικαίου και τη συμμαχία της Κοινωνίας Δικαίου», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να διαφυλάξουμε το επίπεδο του διαλόγου».

«Όλα αυτά άρχισαν στην Ελλάδα με τη μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου, που χαρακτήρισα Ολυμπιονίκη της Αλήθειας. Όλοι οι πολιτικοί χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Σοφίας Μπεκατώρου. Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Αυτό είπα από την πρώτη στιγμή, εξαίροντας τη γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το κίνημα #metoo άρχισε πριν 4 χρόνια στις ΗΠΑ και εκδηλώθηκε τώρα στην πατρίδα μας. Η σιωπή έσπασε. Το κίνημα αυτό είναι υγιές, αφορά όλες τις πτυχές της ζωής. Οφείλει και αυτό το κίνημα να μην είναι “τυφλό”, αλλά αποτελεσματικό και να μην παίρνει τη μορφή χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «εδώ και ένα μήνα η κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ. Τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστές δεν είναι τα θύματα. Αυτή η ευκαιρία της συλλογικής αφύπνισης κινδυνεύει να χαθεί. Το μεγάλο ζητούμενο είναι τα θύματα να μιλήσουν ελεύθερα και το Κράτος Δικαίου να λειτουργήσει».

«κ. Τσίπρα κατηγορείται την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές;»

Εξαπολύοντας επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε «Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστέςΜε ποιο θράσος ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις, αφήνοντας υπονοούμενα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα; κ. Τσίπρα σας απαντώ να απαντήσετε ως πατέρας 2 παιδιών. Περιμένω κ.Τσίπρα να καταδικάσετε ανοιχτά τον Πολάκη για τα χυδαία υπονοούμενα του».

Σχετικά με το ζήτημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, ανέφερε πως «είπα ότι θα ασχοληθώ προσωπικά με το θέμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων για να βρεθεί μια λύση στο δράμα τους. Δεν κατηγορώ το ΣΥΡΙΖΑ ότι δημιούργησε το πρόβλημα, αλλά ότι δεν το έλυσε. Η κυβέρνηση μας το έκανε».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε «περιμένω καθαρές απαντήσεις. Όπως αν σας εκφράζουν οι χυδαιότητες του κ. Βαξεβάνη ή αν σας εκφράζει το πρωτοσέλιδο της Αυγής που λέει ότι δεν γίνεται πολιτική εκτοξεύοντας ξερατά στον αντίπαλο. Πόσα πρόσωπα έχει το επιτελείο και το κόμμα σας κ.Τσίπρα; Είστε υπόλογος για τους βουλευτές σας, να πάρετε επιτέλους θέση για αυτή τη λάσπη που εκτοξεύεται κατά της μεγαλύτερης παράταξης της χώρας. Επιλέξατε να μετατρέψετε ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων σε ένα ύπουλο αντιπολιτευτικό χτύπημα. Αποφασίσατε να επενδύσετε σε μια επίπλαστη ηθικολογία. Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη. Μιλήσατε για συγκάλυψη. Ποια συγκάλυψη; Ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε 5 ώρες μετά την κατάθεση της πρώτης μήνυσης».

«Αποτελεσματική υπουργός η Μενδώνη – Λάθος ο χαρακτηρισμός για Λιγνάδη»Σχετικά με τη στάση της υπουργού Πολιτισμού Λινας Μενδώνη την υπόθεση Λιγνάδη και τα αιτήματα για παραίτησή της, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ζητήσατε την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη γιατί όπως είπατε, έπρεπε να ξέρει. Αλλά τι να ξέρει; Γιατί εξαφανίσατε την κυρία Κονιόρδου από την φωτογραφία μου με τον κ. Λιγνάδη; Αυτά είναι σταλινικές πρακτικές. Κατανοώ απόλυτα να ζητήσετε την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη. Έχετε ζητήσει άλλωστε την παραίτηση της μισής κυβέρνησης. Θεωρώ ότι η κυρία Μενδώνη είναι μια αποτελεσματική υπουργός. Χάρη σε αυτήν προχωρούμε μια σειρά από σημαντικά έργα, όπως στο Ελληνικό, στο μετρό Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Πινακοθήκη, το Τατόι αναβιώνει με όλο του το ιστορικό φορτίο. Η κυρία Μενδώνη είναι μια καλή υπουργός και ας έχει αναστατώσει μερικές συντεχνίες. Ίσως κάπου να αστόχησε επικοινωνιακά. Εγώ πρώτος σας το λέω ότι ήταν λάθος της κυρίας Μενδώνη να χαρακτηρίσει τον κ. Λιγνάδη “επικίνδυνο“».

«Εφαλτήριο το #metoo» – Ποιες πρωτοβουλίες ανακοίνωσε

«Προκαλούν μια νέα καταιγίδα λαϊκισμού που φέρνει την πραγματική συγκάλυψη και τον λαϊκισμό» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός. «Αντί για νέους θεσμούς κινδυνεύουμε από αυτόκλητους τιμωρούς. Την περιπέτεια αυτή η Ελλάδα την έζησε και την πλήρωσε. Δεν πρέπει να την ξαναζήσει με αφορμή ένα θέμα που τελικά αφορά την κάθε οικογένεια της πατρίδας μας. Το οφείλουμε σε κάθε συμπολίτη μας που μπορεί να βρεθεί σε μια αδύναμη θέση».

Το κίνημα αυτό είναι εφαλτήριο να ενώσουμε την κοινωνία, να την κάνουμε πιο δίκαιη, συνέχισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως «Το #metoo λειτουργεί σαν τομή στον χρόνο. Ο κόσμος της εργασίας και οι κανόνες που τον διέπουν θα αλλάξουν ουσιαστικά εξαιτίας του. Οι φωνές απαιτούν να ακούσουμε και να αλλάξουμε. Να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχε και υπάρχει ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι επιτέλους θετικό ότι οι ίδιες οι γυναίκες και οι άντρες που έχουν δεχτεί κακοποιητικές συμπεριφορές αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν. Αυτή η κυβέρνηση διαμόρφωσε το πλαίσιο ώστε τα θύματα να καταγγείλουν αυτές τις πράξεις».

«Αλλάζει ο ποινικός κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια». «Εγκαινιάζεται κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr. Θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Θεσπίζουμε ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση».

«Θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά» τόνισε και συμπλήρωσε «Έχει λεχθεί ότι η πολιτική δεν έχει ηθική, διαφωνώ. Οφείλει να έχει τη δική της ηθική, αυτή που απέχει από την απλοϊκή ηθικολογία. Ένα κριτήριο. Την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Δείτε την πρωτολογία του πρωθυπουργού: