Άγκυρα: Ελληνικά F-16 πάνω από το Τσεσμέ – Διαψεύδει η Αθήνα

Κατηγορίες κατά της Ελλάδας περί «παρενόχλησης» του ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» εκτόξευσε η Άγκυρα. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας αντέκρουσαν τις τουρκικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από το «Τσεσμέ», το οποίο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην περιοχή της NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία, στο Αιγαίο πέλαγος, σε διεθνή ύδατα. Κατά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ακολούθησε αερομαχία ελληνικών – τουρκικών μαχητικών.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε πως «δυστυχώς είναι μια από τις συχνές παρενοχλήσεις της Ελλάδας. Εμείς έχουμε δικούς μας κανόνες. Απαντήσαμε με τον κατάλληλο τρόπο στο πλαίσιο αυτών των κανόνων».

Από την πλευρά τους, πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία πτητική δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή που βρίσκεται το «Τσεσμέ».

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η εκπαιδευτική δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι αρκετά μίλια νοτιοδυτικά από την περιοχή. Υπογράμμιζαν επιπλέον ότι δεν πέταξαν ελληνικά μαχητικά πάνω από το «Τσεσμέ», ούτε και έφτασαν τουρκικά μαχητικά στο σημείο.

Σημειώνεται πως και τα προηγούμενα 24ωρα -αφού ανακοίνωσε πως το «Τσεσμέ» ξεκίνησε τις εργασίες του– η Άγκυρα κατηγόρησε την Αθήνα για αύξηση της έντασης. Πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησαν την Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ενώ ισχυρίστηκαν πως στις στρατιωτικές ασκήσεις η Αθήνα συμπεριέλαβε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.

Τη Δευτέρα, η Άγκυρα ανακοίνωσε άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), για την περίοδο ανάμεσα στις 25 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Πάντως, αρμόδιες πηγές, απέδιδαν την απόφαση της Άγκυρας να στείλει στο Αιγαίο το «Τσεσμέ» λίγες ημέρες πριν από την υπολογιζόμενη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών στην Αθήνα σε μια χρησιμοποιημένη τακτική της Τουρκίας, να εξωτερικεύει προς Δυσμάς προβλήματα που δημιουργούνται στα ανατολικά της.