Opinion Poll: 18,7 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Ποιοι υπουργοί ξεχωρίζουν – Τι ισχύει για τις ηγεσίες

Ισχυρό προβάδισμα της τάξης του 18,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η ΝΔ, την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 50,4% των προτιμήσεων στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, έναντι 18,2% του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll για τη διαδικτυακή εφημερίδα Political. Στην 2η θέση (πάνω από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ) βρίσκεται η απάντηση «κανένας εκ των δύο» με ποσοστό 26,1%.

PROTHESH1

 

katalilotita

Αξιολόγηση υπουργών

Στις αυθόρμητες απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, υπήρξαν ανακατατάξεις για την δημοφιλία των υπουργών. Πάντως φαίνεται να έχει εδραιωθεί μια δεκάδα που εναλλάσσει σειρά ανάλογα με την συγκυρία.

Στην πρώτη τριάδα αναδεικνύονται οι Β. Κικίλιας με 24%, ο Ν. Δένδιας με 23.5% και ο Τ.Θεοδωρικάκος με 22.1%, με τους Κ.Πιερρακάκης με 20.1% , Χ. Σταικούρας και Μ.Χρυσοχοίδης με 17.1% και οι δύο, να ακολουθούν. Στη συνέχεια είναι οι Κ.Χατζηδάκης με 16.3%, Ν.Παναγιωτόπουλος με 16.3, ο Α. Γεωργιάδης με 15% και ο Γ. Βρούτσης με 15%.

epilogi_ipourgwn

Εκπλήξεις για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ -Χωρίς αντίπαλο ο Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ

Ευρήματα σοκ για την εξελισσόμενη μάχη γύρω από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εντοπίζει η νέα έρευνα της Opinion Poll (για λογαριασμό της POLITICAL), καθώς διαφαίνεται ένα ντέρμπι στις σχετικές διαδικασίες, που είναι προγραμματισμένες για το 2021. Αντιθέτως στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει αντίπαλο, αν και το ένα τρίτο της βάσης του κόμματος αποφεύγει να εκδηλώσει τη στήριξή του στον αρχηγό, προφανώς γιατί έχει επιφυλάξεις απέναντί του.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει το 63.2% έναντι 7.3% του Ε. Τσακαλώτου. Ακολουθούν η Ε. Αχτσιόγλου με 3.6%, ο Π.Σκουρλέτης με 2.3% και η Ρ. Δούρου με 1.4%, ενώ το 7.3% δηλώνει ΑΛΛΟΝ. Δεν απάντησε το 14.3%.

alexis1

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την έρευνα μόλις το 28.6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένο γενικά με την αντιπολίτευση που κάνει η ηγεσία και μόνο το 50% επιλέγει τον κ. Τσίπρα ως πιο κατάλληλο Πρωθυπουργό .

Στο σύνολο της κοινής γνώμης ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 30.8% των προτιμήσεων στο ερώτημα «με ποιον ηγέτη μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πιο δυναμική πορεία» έναντι 12.2% του Ε. Τσακαλώτου. Κάποια αδύναμη παρουσία εγγράφουν οι Ε. Αχτσιόγλου με 3.4%, ο Π. Σκουρλέτης με 1.6% και η Ρ. Δούρου με 1% ενώ ένα 16.9% δήλωνε ΑΛΛΟΝ, είτε δηλώνοντας διάφορα ονόματα είτε μη έχοντας κάποια άλλη καθαρή πρόταση. Περίπου ο ένας στους τρεις δεν απαντούσε.

Ανατροπές στο ΚΙΝΑΛ

Στο ΚΙΝΑΛ, με την μάχη της αρχηγίας να έχει ξεκινήσει τα ευρήματα αναδεικνύουν εκπλήξεις και ένα περίπλοκο σκηνικό.

Στο σύνολο της κοινής γνώμης πρώτος επιλέγεται ο Α. Λοβέρδος με 20.6% και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης με ποσοστά 17.6% και 13.4% αντίστοιχα. Ακολουθούν ο Π. Γερουλάνος με 5.2%, ο Γ. Καμίνης με 3.6% και η Ε. Καιλή με 3.2%, ενώ το 13.2% δήλωνε ΑΛΛΟΝ. Δεν απάντησε το 23.2%.

kinal1

Ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το προβάδισμα έχει ο Ν. Ανδρουλάκης με 26.7%, ενώ ακολουθεί ο Α. Λοβέρδος με 25.3% και η Φώφη Γεννηματά με 21%. Ακολουθούν ο Π. Γερουλάνος με 8%, ο Γ. Καμίνης με 3.5% και η Ε. Καιλή με 3%, ενώ το 6.3% δηλώνει ΑΛΛΟΝ. Μόνο το 6% δεν απαντούσε.

kinal2

Η αντιμετώπιση της πανδημίας

Το 52% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με το 45% να δηλώνει πολύ και αρκετά. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων θεωρεί ότι για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται κυρίως η μη τήρηση των μέτρων από μερίδες πολιτών.

pand1ais

 

tirisi_metrw

Επίσης καταγράφεται πολύ μεγάλη συμφωνία υπέρ της απόφασης επιβολής lockdown. To 68% συμφωνεί με την απόφαση αυτή έναντι ενός 31%. Συντριπτικά είναι τα ποσοστά συμφωνίας ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ με 80,9% και 78,9% αντίστοιχα.

lockdown

Πλειοψηφική είναι αυτή η άποψη και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Το αντίθετο σημειώνεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ 25 και μάλιστα με συντριπτικά ποσοστά, 83,4% και 80% αντίστοιχα.

Κριτική στην κυβέρνηση ασκείται όσον αφορά τον χρόνο λήψης αυτής της απόφασης. Το 53% θεωρεί ότι έπρεπε να ληφθεί η απόφαση πιο νωρίς έναντι ενός 42%.

Ο βαθμός ικανοποίησης για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας συνολικά από την κυβέρνηση είναι της τάξης του 58% έναντι 40%, ποσοστό σημαντικό και πλειοψηφικό, αν και σημειώνεται μείωση σε σχέση με το εύρημα έρευνας της Opinion Poll τον Οκτώβριο που βρισκόταν στο 67%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης σημειώνονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ με 83,8% και του ΚΙΝΑΛ με 63.5%. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι σημαντικό ποσοστό όλων των κομμάτων δηλώνει ικανοποίηση από την συνολική διαχείριση της κυβέρνησης. Είναι 36,8% στον ΣΥΡΙΖΑ, 38,8% στο ΚΚΕ, 38,2% στην Ελληνική Λύση, με το μικρότερο ποσοστό της τάξης του 22,6% να σημειώνεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΜέΡΑ 25.

ikanopoiis_ergo_kyb
ikanopoiisi_ant