Λαγκάρντ: Η Ευρωζώνη να κάνει μόνιμο εργαλείο πολιτικής το Ταμείο Ανάκαμψης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην διανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, ενώ επανέλαβε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μόνιμου δημοσιονομικού εργαλείο.

“Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εξετάσουν εάν το Ταμείο Ανάκτησης των 750 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καταστεί μόνιμο εργαλείο”, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ
.
«Αυτό το εργαλείο αποκατάστασης αποτελεί απάντηση σε μια εξαιρετική κατάσταση», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ τη Δευτέρα.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε την πιθανότητα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά εάν προκύψουν παρόμοιες περιστάσεις».

Η κ. Λαγκάρντ θύμισε ότι στόχος της Κομισιόν είναι να εκταμιεύσει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης στις αρχές του 2021, υπογραμμίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό θα πρέπει να τηρηθεί. «Χρειαζόμαστε επίσης ταχεία πρόοδο στο πολιτικό μέτωπο, ειδικά στην υιοθέτηση μέτρων από τα εθνικά κοινοβούλια» σημείωσε και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση τα κεφάλαια αυτά κινδυνεύουν να χαθούν στον «διοικητικό λαβύρινθο».

Επιπλέον τόνισε πως «είναι καθοριστικής σημασίας το δημοσιονομικό δίχτυ ασφαλείας που άπλωσαν οι κυβερνήσεις κατά την κρίση να μην αποσυρθεί πρόωρα» και επανέλαβε την πρότασή της για έναν μόνιμο δημοσιονομικό μηχανισμό στήριξης και έναν ενιαίο προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη.

Επανέλαβε τέλος ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσφέρει όση στήριξη χρειαστεί στην οικονομία.

«Οι επιλογές στην εργαλειοθήκη μας δεν έχουν εξαντληθεί», είπε.
“Αν πρέπει να γίνουν περισσότερα, θα κάνουμε περισσότερα.”

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν πρόσφατα για το ρυθμό ανάκαμψης.
Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ έχουν επιδεινωθεί ταχύτατα καθώς όλο και περισσότερες περιοχές λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

«Από την εικόνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ανάκαμψη ήταν άνιση, αβέβαιη και ελλιπής και τώρα κινδυνεύει να χάσει δυναμική», είπε η Λαγκάρντ.

«Θα παρακολουθούμε στενά τους δείκτες όλο το φθινόπωρο», πρόσθεσε.