Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι πολιτικοί αρχηγοί ενώνουν τις φωνές τους εναντίον της ναζιστικής απειλής

Ενώνουν τις φωνές τους εναντίον της ναζιστικής απειλής οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων του δημοκρατικού φάσματος, με αρθρογραφία τους σε ένθετο της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς και Αντώνης Σαμαράς, γράφουν στην ειδική έκδοση με αφορμή την πολύκροτη δίκη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώνουν τις φωνές τους «για να προασπίσουν τα πολυτιμότερα αγαθά μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας: τις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος και τις αρχές του ανθρωπισμού που πρέπει να συγκροτούν την κοινωνία».

Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέση για οπαδούς του ναζισμού

«Η εμπειρία της χώρας μας από το ολέθριο πέρασμα του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής υπήρξε τραυματική, οδυνηρή, και δυστυχώς, πολύ αιματηρή», ξεκινά στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνεχίζει: «Και νιώθω ικανοποίηση που τα επιχειρήματα της Δημοκρατίας την εξόρισαν από τη Βουλή και το Κράτος Δικαίο από την καθημερινότητά μας. Όπως όλοι οι Έλληνες, ωστόσο, παραμένω σε επαγρύπνηση […]»

«Η παράταξή μας ήταν και παραμένει διαχρονικός αντίπαλος της Χρυσής Αυγής, όπως και κάθε υπονομευτή του πολιτεύματος και της ομαλότητας. Βουλευτές και στελέχη μας έγιναν στόχοι επιθέσεων. Όμως, ποτέ η Νέα Δημοκρατία δεν ανέχτηκε το κακό: Ως αντιπολίτευση, αρνηθήκαμε οποιαδήποτε σύμπλευση με τους εκπροσώπους του ακόμη και σε απλές ψηφοφορίες της Βουλής. Και ως κυβέρνηση, είμαστε συνειδητοί πρωταγωνιστές στην προσπάθεια να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι από αυτού εγκλημάτησαν. Για να τιμωρηθούν δίκαια, αλλά αμείλικτα».

Τσίπρας: Μόνη δικαίωση η καταδίκη των ναζί

Στο άρθρο του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζει πως η μόνη δικαίωση είναι η καταδίκη των ναζιστών. Στη συνέχεια, κάνει αναφορά στο αντιφασιστικό κίνημα, στους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής αλλά και στη Μάγδα Φύσσα που έδωσαν καθημερινά αγώνα εδώ και 5,5 χρόνια που διεξάγεται η δίκη.

«Κάθε δημοκράτης σε αυτό τον τόπο οφείλει ευγνωμοσύνη σε αυτούς και αυτές που βρέθηκαν καθημερινά στον αγώνα για την δικαιοσύνη και την αποκάλυψη του τέρατος. Στα θύματα της επίθεσης, τους συνηγόρους υπεράσπισης, το αντιφασιστικό κίνημα που κράτησε ζωντανή την υπόθεση της μνήμης απέναντι στην λήθη και φυσικά τη Μάγδα Φύσσα. Τη γυναίκα που βρήκε τη δύναμη και το κουράγιο όχι μόνο να σταθεί απέναντι στους δολοφόνους του παιδιού της, αλλά να γίνει συνείδηση όλων μας», γράφει ο πρώην πρωθυπουργός.

Προσθέτει ότι “Στις 7 Οκτώβρη, η μόνη δικαίωση είναι η καταδίκη των ναζί εγκληματιών που για χρόνια, βύθισαν τις γειτονιές μας στο τρόμο και το αίμα. Οι χρυσαυγίτες δεν είναι πια στο κοινοβούλιο και μετά την ολοκλήρωση της δίκης τα μέλη αυτής της συμμορίας πρέπει να βρεθούν στην φυλάκη.”

Παρακάτω, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει «Οι Ναζί δολοφόνοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Εμείς όμως πρέπει καθημερινά να αντιμετωπίζουμε τις αιτίες που τους έθρεψαν. Να μην επιτρέπουμε στο μίσος, στον ρατσισμό και στον φόβο να ορίζουν τις ζωές μας».

Κλείνοντας, θυμίζει μια φράση του Μπρεχτ “Για την μνήμη του Παύλου Φύσσα και για όλους που βίωσαν τη φρίκη των ταγμάτων εφόδου δεν μπορούμε παρά να ακολουθήσουμε την προτροπή του Μπρέχτ “Κατατροπώστε κι εσείς το πρωτόγονο”.

Γεννηματά: «Ο αγώνας ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν τελειώνει στις 7 Οκτώβρη»

«Ο αγώνας ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν τελειώνει στις 7 Οκτώβρη. Συνεχίζεται, για μια ανοιχτή κοινωνία και ισχυρή Δημοκρατία», τονίζει η Φώφη Γεννηματά σε άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών, λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου για τους κατηγορουμένους της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέροντας τη ρήση της φιλοσόφου Χάνα Άρεντ πως ο φασισμός και ο ναζισμός είναι το «Απόλυτο Κακό», υπογραμμίζει «δεν έχει θέση στο πολιτικό σύστημα. Δεν υπάρχει χώρος για τους φασίστες στην Ελλάδα.Η προπαγάνδα τους είχε και έχει στόχο την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ακόμη επισημαίνει ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη, με μεγάλη, καθυστέρηση, αποφασίζει για την τύχη της Χρυσής Αυγής. Μιας εγκληματικής οργάνωσης με μανδύα πολιτικού κόμματος.

Το δικαστήριο δεν δικάζει τις πολιτικές ιδέες της Χρυσής Αυγής αλλά εγκληματικές πράξεις, που οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν από τα μέλη και την ηγεσία της».

Προσθέτει πως είναι μια μέρα-σταθμός για την Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Γιατί πέρα από την δικαίωση των θυμάτων, ζητά δικαίωση το σώμα της ελληνικής δημοκρατίας, πάνω στο οποίο ασέλγησε η νεοναζιστική οργάνωση.

Η κ. Γεννηματά παρατηρεί ότι «η Χρυσή Αυγή όπως άλλωστε ομολογείται στο «κρυφό» καταστατικό της είναι μια συμμορία με βασική επιδίωξη την ανατροπή του Δημοκρατικού πολιτεύματος.

Οι αποφάσεις για τα τάγματα εφόδου -είτε αφορούν τον ξυλοδαρμό του συνδικαλιστή φοιτητή Δ.Κουσουρή, είτε τις επιθέσεις σε προοδευτικούς πολίτες, μετανάστες, είτε τις δολοφονικές ενέργειες με αποκορύφωμα τον Σαχζάτ Λουκμάν και τον Παύλο Φύσσα- αφορούν τον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης.

Δικαιολογίες από την οικονομική κρίση, τα μνημόνια, τα μειονεκτήματα του κομματικού συστήματος προσγειώθηκαν απότομα τον Σεπτέμβριο του 2013 στην άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Κατάλαβαν επιτέλους όλοι ότι η Χρυσή Αυγή δεν αναζητά αιτίες για την εγκληματική της δράση.

Όσοι με πρόσχημα την οποιαδήποτε κρίση προσπαθούν να «κανονικοποιήσουν» το καρκίνωμα του εξτρεμιστικού, ξενόφοβου και μισαλλόδοξου λόγου, επωάζουν το επόμενο αυγό του φιδιού, την επόμενη κρίση δημοκρατίας».

Η Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζει ότι «η παράταξή μας βγήκε αποφασιστικά απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα, όταν άλλοι επικοινωνούσαν υπογείως μαζί της ή συνυπήρχαν μαζί τους στις πλατείες της αγανάκτησης.

Από την πρώτη στιγμή, επιμείναμε ότι η μηδενική ανοχή στην Χρυσή Αυγή πρέπει να συνοδεύεται από πολιτική και κοινωνική ομοψυχία. Πήραμε νομοθετικές πρωτοβουλίες, οργανώσαμε καμπάνιες ενημέρωσης, πολιτικές εκδηλώσεις. Σήμερα που «νέες» πολιτικές παραφυάδες από την ίδια εγκληματική μήτρα επιχειρούν να διεισδύσουν στη δημόσια ζωή, το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο, όλοι μαζί λέμε όχι στους νεοναζί».

Δ. Κουτσούμπας: Δεν εφησυχάζουμε

«Ήρθε η ώρα, μετά από 5,5 χρόνια δίκης, να γίνει πράξη ο πόθος κάθε δημοκράτη, κάθε απλού λαϊκού ανθρώπου, κάθε νέου και νέας και προφανώς των θυμάτων της ναζιστικής βίας, της οικογένειας του Παύλου Φύσσα: Να βρεθούν οι ναζιστές-εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στη φυλακή με τις ανώτατες ποινές» υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως στη διάρκεια της δίκης είναι συντριπτικά για το πώς η Χρυσή Αυγή οργάνωνε και καθοδηγούσε εγκληματικές πράξεις. Αποδείχτηκε ότι είναι εγκληματίες γιατί είναι φασίστες!» σημειώνει ο κ. Κουτσούμπας. Προσθέτει πως το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα έχουν βάλει την δική τους σφραγίδα «στην πάλη για την αποκάλυψη του χαρακτήρα της ΧΑ, την απομόνωση κάθε είδους φασιστοειδών στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις εργατικές λαϊκές συνοικίες».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ότι «το αυγό του φιδιού επωάστηκε όχι μόνο στα ανατριχιαστικά ρατσιστικά πογκρόμ, τις επιθέσεις εναντίον κομμουνιστών, αντιφασιστών, μεταναστών κ.ά αλλά και από την ανοχή που απολάμβαναν οι φασίστες από τμήματα του κρατικού μηχανισμού ακόμα και των κυβερνήσεων. Οι φασίστες αξιοποίησαν αντιδραστικά, «μαύρα» συνθήματα όπως «έξω τα κόμματα», «έξω τα συνδικάτα». Μάλιστα ανέλαβαν να τα κάνουν και πράξη με οργανωμένες δολοφονικές επιθέσεις όπως αποδεικνύει η επίθεση σε κομμουνιστές συνδικαλιστές μεταλλεργάτες στο Πέραμα».

Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός υπογραμμίζει ο κ. Κουτσούμπας, γιατί, όπως εξηγεί, «το καλύτερο θερμοκήπιο των ναζιστικών οργανώσεων είναι ο αντικομμουνισμός και το κατασκεύασμα της θεωρίας των δύο άκρων που είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ. Γιατί, ιδιαίτερα σε περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, που αποκαλύπτονται όλο και πιο γλαφυρά τα αδιέξοδα του σημερινού συστήματος τόσο περισσότερο θα ανασύρονται τέτοια μαντρόσκυλα».

Και καταλήγει στο άρθρο του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Το εργατικό λαϊκό κίνημα, οι νεανικοί αγώνες, η ίδια η συλλογική αγωνιστική δράση παντού είναι αυτή που μπορεί να δώσει στους ναζί εγκληματίες αυτό που αξίζουν: Σήμερα μία θέση εφ’ όρου ζωής στη φυλακή και τους υπόλοιπους που μεταμφιέζονται, τώρα στο περιθώριο και την καταισχύνη του λαού. Και αύριο μία σκοτεινή γωνιά στο μουσείο κοινωνικής ιστορίας μαζί με το σύστημα που τους γέννησε».

Βαρουφάκης: Μετά την απόφαση θα ξαναρχίσουμε τον αγώνα

«Καθώς αναμένουμε με κομμένη την ανάσα την καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, έχουμε υποχρέωση να στοχαζόμαστε την τεράστια πολιτική επιτυχία τους και να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας το άλλοθι ότι το «μόρφωμα» τουλάχιστον δεν μπήκε στη Βουλή», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κ.Ο και γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη συνέχεια, θυμάται πώς ανήλθε η Χρυσή Αυγή το 2012, κατηγορώντας τόσο την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και την τωρινή κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Το ΜέΡΑ25 θα είμαστε έξω από το Δικαστήριο, αναμένοντας μαζί με όλες και όλους τους αντιφασίστες την καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής», καταλήγει.

Αντώνης Σαμαράς: Η Χρυσή Αυγή υπονόμευε τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος

Για τον ναζισμό και τη Χρυσή Αυγή τοποθετήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Όταν παραπέμφθηκε η Χρυσή Αυγή, τον Σεπτέμβριο του 2013, αρκετοί αποδοκίμασαν την πρωτοβουλίας μας εκείνη. Κάποιοι μας έλεγαν ότι η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρους τους «δεν επρόκειταο να σταθεί σε κανένα δικαστήριο». Αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος!», σημειώνει.

Και καταλήγει: «Κάποιοι είναι «αντιφασίστες» μόνο στην… μπουνάτσα. Στην τρικυμία, κρύβονται στο αμπάρι και φωνάζουν!».