“Πάγος” απο το ΔΝΤ – Επιμένει στην περικοπή των συντάξεων

Δυσάρεστα μηνύματα από την Ουάσιγκτον για την ελληνική κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αναφορικά με τη μείωση των συντάξεων, μέτρο το οποίο το Ταμείο θεωρεί απαραίτητο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, τόνισε ότι η Αθήνα έχει ψηφίσει το εν λόγω μέτρο το 2016 και ως εκ τούτου το ορθό να είναι να το εφαρμόσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα στείλει το μήνυμα ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της.

«Το μέτρο για τις συντάξεις συμφωνήθηκε το 2017 και άποψη μας είναι ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων όχι μόνο θα βελτιώσει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας αλλά θα στείλει το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ.

Επίσης, τόνισε ότι θα ελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο υπέρ των μη συνταξιούχων, επιτρέποντας παρεμβάσεις όπως η ελάφρυνση του φορολογικού βάρους.

Προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Θεσμών στην Αθήνα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2019 και το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους» αλλά εκ νέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια ούτως ώστε να επιτύχει υγιή και σταθερή ανάπτυξη.

Εκτίμησε ότι σαφώς θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που θα στηρίξουν την οικονομία και μέσω αυτών μπορεί να δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος ούτως ώστε να υπάρξουν ορισμένα «θετικά» μέτρα για τους πολίτες.

Η επόμενη έκθεση του Ταμείου για τη χώρα μας θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2019.