Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό – Χορηγήθηκε σε μία από τις κόρες του Πούτιν

Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας έδωσε έγκριση για το πρώτο εμβόλιο COVID-19 παγκοσμίως, που αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, μετά από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους, δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη. Ενημέρωσε μάλιστα ότι μία από τις κόρες του εμβολιάστηκε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα αρχίσει σύντομα την μαζική παραγωγή του εμβολίου.

«Σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά στον κόσμο, πήρε έγκριση ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού», δήλωσε ο Πούτιν. «Γνωρίζω πως είναι αρκετά αποτελεσματικό, πως δίνει ανοσία διαρκείας και έχει περάσει όλους τους ελέγχους», πρόσθεσε.

«Μία από τις κόρες μου έκανε αυτό το εμβόλιο. Συμμετείχε στα πειράματα», δήλωσε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ και πρόσθεσε ότι η κόρη του ανέβασε λίγο πυρετό «και αυτό ήταν όλο».

Η κίνηση ανοίγει τον δρόμο για μαζικό εμβολιασμό, παρόλο που τα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα συνεχίζονται.

Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Ρωσία για την ανάπτυξη του εμβολίου της υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει τον παγκόσμιο αγώνα για ένα αποτελεσματικό προϊόν, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες καθώς ενδέχεται να θυσιάσει την ασφάλεια στον βωμό του «εθνικού κύρους».