Νίκος Νικολόπουλος: Το ΕΣΡ θεατής της τηλεοπτικής βαρβαρότητας!

Κοινοβουλευτική παρέμβαση έκανε o Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας, Νίκος Νικολόπουλος, σχετικά με τη «βαρβαρότητα» που κυριαρχεί σε ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, φέρνοντας στο προσκήνιο πολλές απαράδεκτες προβολές των καναλιών, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στο ΕΣΡ.

Και μάλιστα, είναι εκπληκτικό ότι και στην απάντηση που κόμισε στη Βουλή η Ανεξάρτητη Αρχή, αποκαλύπτει ότι δέχεται καθημερινά σωρεία αναφορών και καταγγελιών, σχετικά με το περιεχόμενο και την χαμηλή ποιοτική στάθμη αρκετών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών!

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΣΡ αναφέρεται ότι:

  • Καταγγέλλονται προσβολές και απαξιώσεις προσώπων από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα
  • Συχνά καταγγέλλεται η αναφορά αναληθών ειδήσεων ή ρεπορτάζ αποδιδόμενων σε μη κατονομαζόμενους «κύκλους».
  • Επίσης, καταγγέλλεται ο μη διαχωρισμός και η σκόπιμη σύγχυση μεταξύ είδησης και δημοσιογραφικού σχολιασμού, ενίοτε με τη χρήση δραματικών τόνων και εντυπωσιακών σκηνοθετικών στοιχείων με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων.
  • Συχνά καταγγέλλονται παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ανηλίκων.
  • Συχνά καταγγέλλεται παραβίαση της υποχρέωσης για «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων».
  • Πολύ συχνές είναι οι καταγγελίες για εσφαλμένη χρήση, μέχρι και «κακοποίηση» (νοηματική, συντακτική και γραμματική) της ελληνικής γλώσσας, καθώς και καταχρηστική χρήση ξενόγλωσσων τίτλων προγραμμάτων.
  • Αναφέρονται προγράμματα τηλεοπτικών κυρίως σταθμών που το μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτονται από τηλεπωλήσεις, προώθηση σκευασμάτων – στα οποία ενίοτε αποδίδονται και ιδιότητες σχεδόν θαυματουργών φαρμάκων – καθώς και από αδιαφανείς διαγωνισμούς διά τηλεφώνου. Συναφώς αναφέρονται ακόμα και περιπτώσεις αμιγώς απατηλών (αξιόποινων) συμπεριφορών.
  • Καταγγέλλονται φαινόμενα συγκεκαλυμμένης ή και παραπλανητικής διαφήμισης, υπέρβασης του επιτρεπτού διαφημιστικού χρόνου, ακόμα και σκόπιμης σύγχυσης μεταξύ διαφήμισης και ενημέρωσης.
  • Συχνές είναι οι αναφορές σε ωροσκόπια, αριθμολογίες και λοιπές δεισιδαιμονίες.

Μετά από αυτά, ο κ. Νικολόπουλος σχολίασε: «Και μετά από όλα αυτά, το ΕΣΡ, τι κάνει; Το… κυτίο υποδοχής παραπόνων; Τι περιμένει, άραγε για να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες κατά των παραβατών. Πόσα χρόνια ακόμα θα επικρατεί η απόλυτη ασυδοσία, κυρίως στο τηλεοπτικό τοπίο; Οι διαπιστώσεις δεν αρκούν…  Ελπίζω, η απάντηση του υπουργού, Ν. Παππά, καθώς και η επόμενη δημόσια αναφορά του Προέδρου του ΕΣΡ κ. Κουτρουμάνου, να σχετίζονται με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΣΡ και τις κυρώσεις».