Πρόσκληση Μητσοτάκη από το Ισραήλ στους επενδυτές – Νετανιάχου: «Τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα»

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού, ο Τουρισμός, η συνεργασία των δύο χωρών, τα ενεργειακά, καθώς και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο κυριάρχησαν στις κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ισραηλινού ομολόγου του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση προς τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα με αφορμή τις αυξανόμενες προκλητικές της ενέργειες στην περιοχή». Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου εστίασε στη συνεργασία των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες.

Μητσοτάκης: Οι τουρκικές ενέργειες είναι μια απειλή για την περιοχή

«Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του, σημειώνοντας ότι «καθώς προετοιμαζόμουν γι’αυτό το ταξίδι βρήκα μια δήλωση του αείμνηστου Κ.Μητσοτάκη που έλεγε ότι το Ισραήλ είναι και πρέπει να εξακολουθήσει να είναι πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτές οι παρατηρήσεις είναι πιο σημαντικές από ποτέ»

«Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ είναι συμπαγής και αυτόφωτη. Είναι μια σχέση που θα ενδυναμωθεί κι άλλο», επισήμανε ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της πανδημίας. «Συζητήσαμε για τον κορωνοϊό. Με τον Μπ. Νετανιάχου συμμετείχαμε σε κοινή πρωτοβουλία χωρών για την έξυπνη διαχείρισης της πανδημίας. Επαγρυπνούμε και για την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο άνοιγμα του Τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «από 1η Ιουλίου θα υποδεχόμαστε απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους προορισμούς μας. Και αν όλα πάνε καλά από 1η Αυγούστου θα μπορούμε να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες. Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε την τουριστική σεζόν μέχρι Οκτώβρη-Νοέμβρη. Έχουμε αυστηρά πρωτόκολλα υγείας, έχουμε εργαστεί σκληρά, με κύριο μέλημα την ασφάλεια και την υγεία των τουριστών».

Σε άλλο σημείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στους επενδυτές, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα.  Εσείς θέλετε ταλαντούχους μηχανικούς, εμείς τους έχουμε εν αφθονία. Σας προσφέρουμε μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά»

«Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας» είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι συζήτησαν και για τον αγωγό East Med».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Οι τουρκικές ενέργειες είναι μια απειλή για την περιοχή. Μιλήσαμε πολύ και για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που έχει παίξει η Τουρκία. Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πάντοτε αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας όταν είμαστε στο Ισραήλ και πιστεύω το ίδιο συμβαίνει και στους Ισραηλινούς όταν βρίσκονται στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Νετανιάχου: Τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα

«Η ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της ασφάλειας» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Συζητήσαμε επί μακρόν το μήκος του αγωγού EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αγωγό στον κόσμο» είπε ο κ. Νετανιάχου και πρόσθεσε πως «οι ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι τεράστιες και περιλαμβάνουν τα φυσικά κοιτάσματα αλλά και το έργο κάθε νού. Πχ το αέριο».

«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ταλέντο και επιστήμονες. Αλλά και το Ισραήλ έχει τα εχέγγυα για τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες για επενδύσεις εκεί» πρόσθεσε.

«Ο Τουρισμός από το Ισραήλ στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ελλάδα και Κύπρος θα είναι οι πρώτοι προορισμοί για τους Ισραηλινούς. Στοχεύουμε η 1η Αυγούστου να είναι η πρώτη ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού», σημείωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπογράμμισε ότι «Ελλάδα και Ισραήλ έχουν πολύ καλό παρελθόν αλλά και λαμπρό μέλλον».

Ο διάλογος Μητσοτάκη – Νετανιάχου πριν τη συνάντηση

«Χαίρομαι που σας βλέπω, πρωθυπουργέ», είπε ο κ. Νετανιάχου στα πρώτα λόγια που αντάλλαξαν οι δύο πρωθυπουργοί. «Είναι πάντοτε και δική μου χαρά να έρχομαι στο Ισραήλ. Ζητώ συγγνώμη για τη μικρή καθυστέρηση», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Χαίρομαι για την επίσκεψή σας, η οποία καταδεικνύει τις επιτυχείς και τις θαυμάσιες διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε στη συνέχεια ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Πράγματι, αποτελεί πάντα και δική μου ευχαρίστηση να επισκέπτομαι το Ισραήλ. Είναι το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό μετά την κρίση του κορωνοϊού», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο κ. Νετανιάχου αποκρίθηκε: «Αυτό σημαίνει πολλά. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».