Β. Κικίλιας: Το 50% των χειρουργείων επανέρχονται από Δευτέρα

Τα νοσοκομεία όλης της χώρας πρέπει να επιστρέψουν σε μία μερική κανονικότητα, τόνισε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας στην τηλεόραση του Σκάι και εξήγησε ότι «από τη Δευτέρα και για τον ιδιωτικό τομέα και για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα επανέλθουμε στο 50% των χειρουργείων του μέσου όρου του 2019 ».

Όσον αφορά τους ασθενείς που περίμεναν ήδη να χειρουργηθούν, εξήγησε ότι «θα κατηγοριοποιηθούν και θα μπει προτεραιότητα σε αυτά τα οποία ήταν χρόνια περιστατικά και περίμεναν να χειρουργηθούν, που όμως έχουν προτεραιότητα με βάση τα ιατρικά δεδομένα. Και έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Υπάρχουν κάποια χειρουργεία τα οποία έχουν σωρευθεί, υπάρχουν κάποια άλλα τα οποία πρόκειται να επακολουθήσουν»

Ως προς τις μάσκες, τόνισε ότι «παρατηρούμε καθημερινά και το ECDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ό,τι αναθεωρούν, ό,τι αναβαθμίζουν, ερχόμαστε αμέσως και το προσαρμόζουμε αφού το περνάμε από την Επιτροπή μας. Προφανώς ο κόσμος όλος ήταν μέσα στα σπίτια. Τώρα ο κόσμος θα είναι έξω. Μαζί με τα άλλα μέτρα, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και είπανε οι επιστήμονές μας, υπάρχει και η μάσκα. Η μάσκα προστατεύει εμάς, προστατεύει και τους άλλους. Στους κλειστούς χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός και το ανέφερα νωρίτερα, είναι λογικό να τη θέλουν και λογικό να επιβάλεις σε τέτοιους χώρους. Υπάρχει ισχυρή σύσταση της Επιτροπής για τους ανοιχτούς χώρους και τον τρόπο με τον οποίον κινούμαστε και νομίζω ότι δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη μόνο η μάσκα. Έρχεται μαζί με το πλύσιμο των χεριών και τα αντισηπτικά, με τους κανόνες ασφαλείας και αποστάσεις, με το μη συγχρωτισμό, με την προστασία των ευπαθών ομάδων».

Για τα τεστ που πρέπει να γίνονται στο εξής ο κ. Κικίλιας είπε πως «συνεχίζουμε τη στρατηγική μας, αυτήν την οποία έχουμε συμφωνήσει με τους λοιμωξιολόγους και τους εργαστηριακούς μας γιατρούς, έχουμε κορυφαίους τέτοιους στην Επιτροπή, που έχει να κάνει με ένα διαδοχικό testing που ανοίγει από τις ευπαθείς ομάδες και τους επαγγελματίες υγείας προς τα έξω και μόλις βρεθεί και ικανοποιητικό rapid test, θα πάρουμε και αυτό».

Τέλος, αναφερόμενος στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας είπε «καταλαβαίνουν όλοι ότι είναι κρίσιμο να ξεκινήσουμε από την Γ΄ Λυκείου και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των παιδιών μας. Γονείς, παιδιά, όλοι το θέλουν αυτό, είναι το μέλλον τους και από εκεί και πέρα στα υπόλοιπα βήμα-βήμα και με αποστάσεις».