Μητσοτάκης: Επικίνδυνος για τα εθνικά θέματα ο Αλεξης Τσίπρας – Τέταρτο Μνημόνιο οι περικοπές των συντάξεων

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, με κεντρικό άξονα τα εθνικά θέματα,εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συντονιστικό όργανο των τομεαρχών της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση των τομεαρχών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει μικροπολιτικά οφέλη και στα εξωτερικά θέματα.

«Ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται μερικές φορές ως υπερασπιστής των γειτόνων μας. Με έμφυτη αλαζονεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν διεθνείς σκοπιμότητες», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει την αποκλειστική ευθύνη να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει πρόσβαση στις αγορές και θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ικανοποιητικό επιτόκιο. Θυμίζω ότι από το Τρίτο Πρόγραμμα παραμένουν αδιάθετα 27.4 δις ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει».

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζήτησε ξανά ο πρόεδρος της ΝΔ,  εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση εφ΄ όλης της ύλης «σε μία κυβέρνηση που παίζει με την τύχη της χώρας επιδιώκοντας μικροκομματικά οφέλη».

Μιλώντας στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εδώ και δύο χρόνια η ΝΔ έχει ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αίτημα που επιβεβαιώνεται καθημερινά, και αποτελεί αίτημα των πολιτών απέναντι σε μία κυβέρνηση που παίζει με την τύχη της χώρας επιδιώκοντας μικροκομματικά οφέλη…».

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είχε εμφανίσει μία λύση που αφορούσε μόνο το όνομα… Μετά από τις δικές μας πιέσεις αποδέχθηκαν να βάλλουν στην διαπραγμάτευση τη συνταγματική αλλαγή, την αποκήρυξη του αλυτρωτισμού και το erga omnes. Μετά έφεραν την πρόταση για το Μακεδονία του Ίλιντεν, το οποίο απορρίψαμε αμέσως… Η κυβέρνηση είναι ανιστόρητη και γι αυτό επικίνδυνη». Επιτέθηκε όμως και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι μοιάζει περισσότερο να υπερασπίζεται τα επιχειρήματα των γειτόνων μας παρά τα εθνικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση, είπε ακόμη, διακρίνεται από μία αγωνία να βρεθεί πάση θυσία μία λύση για να εξυπηρετηθούν διεθνείς σκοπιμότητες. Ωστόσο, συνέχισε, η κυβέρνηση δεν διαθέτει νομιμοποίηση. «Ως τι διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης, «ως πρωθυπουργός που εκφράζει το σύνολο της συμπολίτευσης ή ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ;».

Ακολούθως επανέλαβε τη θέση της ΝΔ: «Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει αναθεώρηση του Συντάγματος που θα αφορά και την εθνικότητα και τη γλώσσα, μία ονομασία για όλες τις χρήσεις… Είναι θέση έντιμη και πατριωτική που διαφυλάσσει τη θέση της χώρας στην ΕΕ και την ενότητα των Ελλήνων». Ξεκαθάρισε δε ότι «μία συμφωνία που δεν θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα δεν θα γίνει δεκτή από τη ΝΔ».

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για την απελευθέρωση των οκτώ αξιωματικών, λέγοντας ότι «οι δηλώσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες, η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι σέβεται την αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης». Ωστόσο σημείωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάψει να σιωπά και επιτέλους να απαντήσει στην κατηγορία για τις υποσχέσεις που έδωσε το κ. Τσίπρας.

Οικονομία

Το τρίτο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο, ωστόσο η χώρα έχει δεσμευτεί με βαριές υποχρεώσεις, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ισοδυναμούν ουσιαστικά με ένα 4ο μνημόνιο, χωρίς μάλιστα την ανάλογη χρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση όφειλε να έχει ειδοποιήσει τους συνταξιούχους για τη μείωση των συντάξεων ώστε να ξέρουν τι τους περιμένει, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε ότι με τη μείωση του αφορολόγητου θα πληρώσουν και «οι “μεγαλοεισοδηματίες”, όπως τους θεωρεί η κυβέρνηση, των 400 και των 500 ευρώ». Ορισμένοι θα χάσουν ένα μηνιάτικο από τη μείωση των συντάξεων και άλλο ένα από το αφορολόγητο, ανέφερε, και συνέχισε: «Οι πολίτες ξέρουν ότι κανένα έκτακτο επίδομα δεν μπορεί να καλύψει το κόστος των μόνιμων περικοπών. Αυτά συμβαίνουν σε ένα καθεστώς αυστηρής εποπτείας που δεν έχει σχέση με ότι αποφασίστηκε στην Πορτογαλία και στις άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο… Θα πληρώνουμε ακριβά τα ψέματα του κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα τρία χρόνια τώρα έχασε μία μοναδική ευκαιρία να μειώσει το κόστος δανεισμού. Αν αυτό το είχε πετύχει, τώρα θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα πολιτικό, είναι πρόβλημα αξιοπιστίας. Τα τρία αυτά χρόνια η Ελλάδα αντί να συγκλίνει με την ΕΕ απέκλινε».

Σχετικά με το θέμα του χρέους, είπε ότι δεν έχει ακόμη λυθεί- και αυτό αθροίζει ανασφάλεια. «Εγώ θα συνεχίσω να δίνω τον προσωπικό μου αγώνα στην Ευρώπη για να πετύχει η χώρα την καλύτερη ρύθμιση για το χρέος. Ωστόσο πρέπει να είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας έχει την αποκλειστική ευθύνη να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει πρόσβαση στις αγορές και με χαμηλά επιτόκια. Στο τρίτο πρόγραμμα υπάρχουν αδιάθετα ποσά 27 δισ., περιμένουμε να δούμε πώς θα αξιοποιηθούν για να έχουμε την καλύτερη έξοδο στις αγορές». Ανέφερε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις για το χρέος μεταξύ των δανειστών η κυβέρνηση είναι θεατής.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το κατέθεσαν με τη διαδικασία του επείγοντος για να κρύψουν την κομματικοποίηση της διοίκησης που επιχειρούν, την έλλειψη αξιολόγησης και τη συνολική υποβάθμιση. Θα αναδείξουμε και θα καταγγείλουμε στη Βουλή τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, τόνισε.

Επίθεση όμως εξαπέλυσε για τα θέματα νόμου και τάξης, και υποστήριξε ότι στη δημόσια τάξη η χώρα μοιάζει να είναι σε κατάσταση πολιορκίας, μετράει χιλιάδες αποφυλακίσεις από το νόμο Παρασκευόπουλου, ολόκληρες περιοχές είναι άβατα -από το Μενίδι μέχρι τα Εξάρχεια- και η τρομοκρατία σηκώνει κεφάλι. «Καθώς το θέμα της βίας συσκοτίζεται από την κυβερνητική προπαγάνδα, εμείς καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται, χωρίς υποσημειώσεις και επιφυλάξεις, και χωρίς ναι μεν αλλά», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν απορρίπτει συλλήβδην τη βία, αλλά ζυγίζει τη βία και αποκρύπτει την εξοικείωση της κοινωνίας με τα φαινόμενα βίας». «Αυτά με τη δική μας κυβέρνηση θα τελειώσουν και η νομιμότητα θα αποκατασταθεί ώστε η κοινωνία να νιώθει ξανά ασφαλής. Η ΝΔ παραμένει η μόνη δύναμη σταθερότητας και ομαλότητας», προσέθεσε.

«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας»

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Ελλάδα θέλει να γυρίσει σελίδα, «είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας».

Επανέλαβε την δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας στον ΕΝΦΙΑ, στον ΦΠΑ, στον εισαγωγικό συντελεστή. Σημείωσε ότι η μείωση της φορολογίας θα συνδυαστεί με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη φορολογική συμμόρφωση.

Προσέθεσε ότι όσο σημαντική είναι για την οικονομία και τη κοινωνία η μείωση της φορολογίας άλλο τόσο σημαντική είναι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για την οποία επίσης πρόσφατα δεσμεύτηκε στη συνέλευση του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ. «Ακόμη και σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα δεν εξασφαλίζει πλήρως την αλληλεγγύη των γενεών», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη του πρόταση για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με ρόλο του ιδιωτικού τομέα. «Είναι έντιμη μεταρρύθμιση που το χρωστούμε τους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως στην νέα γενιά», είπε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι έχει μιλήσει για αύξηση του ποσού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο ένα δισ. ευρώ, ενώ τάχθηκε και υπέρ της λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού.