Ντομπρόβσκις: Το ταμείο ανάκαμψης μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ομόλογα 1,5 τρισ.

Ανοικτό άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης με ποσό έως 1,5 τρισ. ευρώ μέσω κρατικών ομολόγων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα ταμείο ανάκαμψης έως 1,5 τρισ. ευρώ με ομόλογα εγγυημένα από τα κράτη-μέλη, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης ενός τέτοιου ταμείου με ομόλογα έως 1,5 τρισ. ευρώ, ο κ. Dombrovskis είπε στη συνέντευξή του πως «θα μπορούσα να φανταστώ ένα τέτοιο πλαίσιο. Όμως τίποτα δεν έχει αποφασιστεί».

Είπε πως το ταμείο ανάκαμψης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με ομόλογα που θα στηρίζονται σε εγγυήσεις από τα κράτη-μέλη. Ερωτηθείς εάν η Κομισιόν θα αντλήσει χρήματα από τις αγορές για το ταμείο, είπε πως αυτό πρέπει να συζητηθεί τώρα και πως αναμένει το θέμα να βρίσκεται στην ατζέντα της επερχόμενης βιντεοδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο κ. Ντομπρόβσκις είπε πως η Κομισιόν είναι ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα που επιτρέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας, προσθέτοντας πως «δεν αποκλείουμε καμία επιλογή εάν τα κράτη μέλη συμφωνήσουν σ’ αυτήν. Όπως γνωρίζομε, αυτό δεν ισχύει για τα ευρωομόλογα.».

Ο κ.  Ντομπρόβσκις εξέφρασε επίσης αμφιβολία εάν η Ιταλία και η Ισπανία θα αιτηθούν δανείου από τον ESM.

«Το γεγονός και μόνον ότι το Eurogroup έχει συμφωνήσει σε ένα πακέτο βοήθειας για τον κορωνοϊό διευκολύνει κάθε χρεωμένο κράτος μέλος να έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα να βρει αγοραστές για τα κρατικά της ομόλογα», είπε.

Σημείωσε πως η πανδημία θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο σκληρά απ’ ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.