Κλείνουν λιμάνια και διόδια ενόψει Πάσχα – Σαρωτικοί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα

Σημεία ελέγχου μετακινήσεων σε όλους τους δρόμους της Ελλάδας ((διόδια, Εθνικές Οδοί, παράδρομοι, οδικές αρτηρίες εντός πόλεων) λόγω κορωνοϊού από τις 18:00 της Τετάρτης, ώστε να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

«Εξαρχής τονίζουμε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας. Το Πάσχα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Θα πρέπει να προστατεύσουμε την ύπαιθρο και τους ηλικιωμένους», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε: «Από τις έξι το απόγευμα σε όλα τα διόδια και οδικά δίκτυα εγκαθίστανται κάμερες ελέγχων της κυκλοφορίας».

Επίσης, επεσήμανε πως «στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για στρατιωτικούς, υγειονομικούς και υπαλλήλους της πολιτικής προστασία». Οι έλεγχοι όπως, είπε θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σύμφωνα με το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας , η Ελληνική Αστυνομία θα προχωρά σε έλεγχο όλων των οχημάτων.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από και προς τα νησιά. Το μέτρο ισχύει έως και τις 27 του Απριλίου, ενώ η μόνη εξαίρεση είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.

Τσουχτερά πρόστιμα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «από απόψε το βράδυ εάν γίνεται καταχρηστικά μετακίνηση για αναψυχή θα διπλασιάζεται το πρόστιμο (300 ευρώ), θα αφαιρούνται οι πινακίδες και θα επιστρέφουν στη βάση τους τα αυτοκίνητα». Τα πρόστιμα αυξάνονται, ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους σκοπεύουν να μετακινηθούν ενόψει του Πάσχα. Οι μετακινήσεις θα επιτρέπεται μόνο για αποδεδειγμένο λόγο σε νοσοκομείο ή γιατρό.

Εξάλλου κάλεσε τους εργοδότες να ελέγξουν τις βεβαιώσεις τύπου Α’ [μετακίνηση από και προς το χώρο εργασίας]. «Εάν κάποιοι κάνουν χρήση άδειας και πάνε στα χωριά τους, με δική τους ευθύνη θα παραμείνουν εκεί».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «fake news» πληροφορίες που έδιναν συγκεκριμένες ημερομηνίες για άρση των περιοριστικών μέτρων. «Ας σταματήσουν κάποιοι να παίζουν με τις ζωές των πολιτών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.